Проф. Ангелов: Ситуацията в определени области става изключително сериозна


„Всеки ден се появяват нови факти за заразата“, добави той

„Ситуацията в страната в определени области започва да става изключително сериозна. Всичко това бе очаквано от нас, предвид широкото разпространение на британския вариант на вируса“. Това заяви на редовен брифинг за разпространението на коронавируса здравният министър Костадин Ангелов.

„За месеците от началото на пандемията България постигна много. Със сигурност допуснахме и грешки. Приемам всяка критика. Няма да позволя оплюването и отрицанието на всичко постигнато до този момент. Който ви обещава живот без болест – ви лъже. Който твърди, че ние не знаем как да се справим, защото не участва в този процес – той ви заблуждава. Има едно нещо, което губим. То е желанието ни да се изправим и да се справим с пандемията. Искам да благодаря на всички хора, които вярват в мерките. На всички лекари, сестри и санитари в цялата страна“, обясни Ангелов.

Той добави, че медицината не може да се пребори за пациент, който не иска да се грижи за себе си.

„Научихме много уроци за тази една година. В публичното пространство има много страсти и неволи. Борим се с много лъжи и неверни твърдения. Ние носим отговорност за всичко. Човек може да излъже целия свят, но човек не може да излъже себе си. Това е най-голямата битка на нашето време. Трябва да вярваме в науката, а науката са ваксините“.

„Медицината може да направи много повече, но тя не може да се пребори за пациент, който не иска да се пребори за себе си. Всеки човешки живот е безценен. Много неща научихме за тази една година. С много лъжи се борим, много неверни твърдения опровергаваме. Много голям страх създаваме у хората. И за всичко това отговорността я носим ние. Ако искаме да живеем свободни, да хвърлим маските, единственото вярно и правилно решение е да вярваме на науката. А науката в момента са ваксините“, обърна се проф. Ангелов.

2774 е броят на новите случаи на коронавирус за последното денонощие. Направени са 13691 теста, от които 7583 PCR с 1654 положителни резултата и 6108 антигенни с 1120 положителни резултата.

Най-висок е броят на положителните резултати в София – 734, следван от Пловдив – 223 и Варна – 153. Броят на активните случаи е 38531, от които хоспитализирани са 6395, а в интензивно отделение са 501. За изминалото денонощие са излекувани 2531 и са починали 97.

Заетостта на леглата за интензивно болни пациенти в лечебните заведения в момента е 65%, съобщи министърът.

По заболеваемост за последните 14 дни България се нарежда на 16-о място в Европейския съюз и на 5-о място на Балканите, съобщи главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Най-висока е заболеваемостта в областите Плевен, Кюстендил, Враца, Бургас, София, Шумен и Перник. В тези области вчера беше взето решение за въвеждането на различни локални ограничителни мерки.

С най-ниска заболеваемост у нас остават областите Търговище, Видин, Кърджали, Разград и Добрич./КРОСС/

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram