Протест пред НС с искане за промени в Наказателния кодекс

Граждани протестират пред Народното събрание с искане за промени в Наказателния кодекс.

Събитието се организира във Фейсбук от „Феминистки мобилизации“ под наслов „Нито една повече: промени в закона сега!“

Протестиращите настояват за включването на „интимен партньор“ към кръга на лицата, пострадали от домашно насилие, които могат да търсят защита по Закона за защита от домашно насилие. А също и за създаване на кризисни центрове за пострадали във всяка област на страната. Националният съвет за превенция и защита от домашното насилие, обещал законопроект за изменение и допълнение на закона за защита от домашното насилие, да започне да работи в рамките на следващите седмици, въвеждане на дефиниции за насилие, основано на пола и престъпление от омраза, извършени на основата на пола в Наказателния кодекс.

Протестиращите искат още създаване на правна рамка за адресиране на психологическото, икономическото насилие и всички други форми на насилие срещу жени, които са отвъд физическото посегателство, въвеждане на задължителни часове по сексуално образование в училищната програма, което да действа като превантивна мярка срещу сексуален тормоз.

„Всяка трета жена в страната ни е била жертва на насилие. Това е много скандална статистика. Със сигурност тази ескалация на насилието показва, че системата не е ефективна…На всички нива се неглижира проблемът. И от полицаите, и от съдебната реформа, както виждаме и от депутатите“, заявиха протестиращи пред БНР.

Парламентарната правна комисия заседава извънредно днес от 11:00 часа заради промените в Наказателния кодекс и в Закона за защита от домашното насилие. В понеделник ще има извънредно заседанието и на Народното събрание.

До решението депутатите да прекъснат ваканцията си се стигна след протестите в цялата страна срещу насилието над жени и в подкрепа към 18-годишното момиче, нападнато в Стара Загора. Случаят е от края на юни, но придоби широк обществен отзвук преди дни. Задържаният по случая получи и обвинение в заплаха за убийство, съдът реши той да остане в ареста.

БНР

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram