Прокуратурата търси момичетата, удряли и унижавали момче

Развитие по случая с тормозеното от момичета момче в Перник, за което съобщи GlasNews.bg.

Районна прокуратура в миньорския град възложи проверка по прокурорска преписка, образувана след самосезиране по информация в медии за извършено престъпление. В нея се съдържат данни за нанесена телесна повреда по хулигански подбуди над дете.

Наблюдаващият прокурор разпореди на полицейския орган да установи самоличността на лицето, нанасящо удари, което следва да даде пълни обяснения за случая.

В хода на проверката трябва да се установят всички очевидци на деянието, включително и лицето, заснело видеоклип със сцени на насилие, като им се снемат пълни и изчерпателни обяснения във връзка с деянието.

Сведения по случая ще предостави и пострадалото дете.

Предстои да бъдат изискани документи, в това число от Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните за образувани възпитателни дела и респективно дали са наложени възпитателни мерки, както и от съответното учебно заведение.

Проверката ще бъде извършена в най-кратък срок под непосредственото ръководство на наблюдаващия прокурор.

В днешния ден стана ясно, че кметът на Перник  Станислав Владимиров е посетил Професионалната гимназия по облекло и туризъм „Св. Иван Рилски“, където се срещна с момчето и неговия баща, както и с ръководството на училището.

По време на разговора е станало ясно, че младежът се обучава в приятелска и добронамерена среда от страна на неговите съученици, които изцяло го подкрепят след инцидента. Кметът и зам.-кметът Стефан Кръстев са посетили и класа на пострадалото момче. Владимиров е благодарил на съучениците му, че са създали приятелска среда в класа. Той е заяви пред тях, че емпатията и добротата трябва да бъдат водещи в отношенията между младите хора. По-късно Илиян и баща му са били приети в кабинета на Владимиров, където са говорили за интересите на момчето.

„В последните години перничани имаме изключителна нетърпимост към подобен тип действия, особено когато става въпрос за дете със специални образователни потребности“, заяви Владимиров. Той добави, че днес в двете училища, в които учат момичетата, взели участие във видеоклипа, ще бъдат проведени и педагогически съвети и взети решителни мерки след случая.

„Перник ще бъде спокоен и уютен град, такъв какъвто перничани го виждаме в мечтите си и няма да търпим подобно поведение“, заяви още Владимиров.

Клипът с насилието над момчето предизвика широк обществен отзвук.

Източник: Глас нюз

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram