Прокуратурата проверява дали кампания на „София Прайд“ заплашва правовия ред в държавата

Прокуратурата проверява дали кампанията насажда сексизъм и дали представя еднополовото семейство като висша ценност.

Почти два месеца след „София Прайд“, нито полицията, нито прокуратурата, нито Комисията за защита от дискриминация са предприели стъпки във връзка с вандализираната кампания „Нашето семейство те кани на „София Прайд“. 

Вместо да разследва кой заля с черна боя, надраска с обиди и заплахи и скъса част от рекламите, Софийската районна прокуратура е започнала проверка дали кампанията заплашва установения правов ред в държавата, дали насажда сексизъм и дали представя

еднополовото семейство като висша ценност.“

Това се посочва в публикация на Фейсбук страницата на „София Прайд“.

„По този повод представители на фондация GLAS и БХК бяха извикани в СДВР, за да дадат обяснения и и „да посочат точния брой гей двойки, участвали в кампанията и точния брой семейства от мъж и жена, сключили законен брак съгласно Конституцията на РБ, както и семействата, които не са гей двойки“. Това не е първо-априлска шега, а текст от прокурорската

проверка, която е започнала по сигнал на Инициативния комитет за свикване на референдум срещу „джендър идеологията“, организиран от БСП“, добавят от „София Прайд“.

„Вчера в СДВР бяха извикани и участниците в кампанията – Галина и

Елена, за да дадат обяснение защо са си позволили да се снимат с децата си и да твърдят, че са едно нормално и почтено българско семейство“, допълниха още от организацията.

„Това е тормоз, който ние няма да толерираме. И в който за огромно наше съжаление съучастници стават МВР и Прокуратурата на РБ. Ще предприемем действия по сезиране на международните институции и наши партньори“, подчертаха от „София Прайд“.

Евроком

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram