Проверка на кредитната институция, преди да вземете кредит

По начина, по който кредитните институции правят проверка на доходите ви, финансовото ви състояние, кредитното ви досие, преди да ви отпуснат кредит, с оглед на безопасността на личните ви данни и средствата ви вие също следва да проучите финансовата институция, пред която сте решили да кандидатствате за кредит. Ето какво следва да проверите, преди да подадете молбата си за кредит.

  1. Проверете легитимна ли е дадената финансова институция – регистрирана ли е в Търговския регистър към Агенция по вписванията, регистрирана ли е като администратор на лични данни и дали е под надзора на БНБ. Това ще гарантира вашите потребителски права и сигурността на личните ви данни и финансите ви.
  2. Проучете потребителските отзиви и ревюта за избраната от вас финансова институция. Имайте предвид обаче, че са субективни, както и че е възможно сред тях да има нереални, поради което не препоръчваме да се доверявате изцяло и само на тях.
  3. Запознайте се с кредитните продукти, предлагани от финансовите институции. Проучете предимствата и недостатъците им. Съобразете избора си с вашите финансови нужди, бюджет и възможности да изплащате кредита.
  4. Използвайте кредитния калкулатор на сайта на избраната от вас финансова институция, за да изчислите различните вноски при различни размер и срок на кредита. Така ще имате възможността да прецените при кой кредитен продукт ще се получи най-приемливата за вас месечна вноска – такава, каквато ще може да погасявате редовно и в срок, без това да окаже сериозно негативно влияние върху месечния ви бюджет и да ви лиши от средства за основни нужди.
  5. Проучете какви са изискванията на кредитната институция за отпускане на кредит. Ако там са посочени работа на трудов договор, а вие не може да представите такъв, ако изискват от вас да посочите поръчител, а намирате това за невъзможно – това не е вашата финансова институция. Следва да потърсите друга, на чиито условия отговаряте и която не поставя подобни изисквания за отпускане на кредит като например Vivus.bg.
  6. Проучете и какви са възможностите пред вас, ако попаднете в сериозно финансово затруднение и не съумеете да изплатите своевременно вноската по кредита. Така ще сте подготвени и няма да изпитате стрес от ситуацията.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram