Прецедент! ПП не отиде на консултации при президента. Оправдаха се с бюджетната комисия

Абсолютен прецедент сътвориха днес лидерите на „Продължаваме промяната“.

От парламентарната група на все още управляващата партия отказаха да отидат на предварително планираните консултации при президента, след като днес Кирил Петков внесе оставката на правителството.

Представители на ПП заявиха, че няма да успеят да участват в насрочените за 13 часа днес среща с държавния глава като за причина изтъкнаха, че в момента има заседание на бюджетната комисия.

В заседанието на бюджетната комисия обаче не участва премиерът и лидер на ПП Кирил Петков, а вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев  може да напусне временно заседанието и да уважи поканата на президента.

Според експерти по държавния протокол поведението на ПП е в крещящ дисонанс с институционалните отношения в държавата.

От „Продължаваме промяната“, коментираха за bTV, че отлагат тази среща до завръщането на Румен Радев от Мадрид, който утре заминава на среща на върха на НАТО в испанската столица.

Епицентър бг научи, че късно снощи от ПП са се обърнали към президентството с молба часът за консултации с тях да бъде преместен за по-късно през деня,  за да имат възможност да проведат предврителни разговори с БСП и ДБ, а и да мине заседанието на бюджетната комисия. Но явно президентът не се е съобразил с искането на хората на Кирил Петков.

Тази сутрин Кирил Петков депозира оставката на парламента пред Народното събрание. Веднага след това държавният глава Румен Радев форсира процедурата по съставяне на евентуално ново правителство с консултации.

Държавният глава започва днес срещи с парламентарните партии преди да бъде връчен първи мандат за съставяне на правителство в този парламент.

Втората среща на президента днес е насочена в 14,15 и с представителите на ГЕРБ-СДС. /Епицентър

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram