Премиерът: Украйна е проявила интерес към реакторите от „Белене“

Примерът акад. Николай Денков обяви, че Украйна е отправила запитване за реакторите от „Белене“ още през миналата година.

„Аз се поинтересувах какво е свършено още, когато встъпих. Оказа се, че служебното правителство не е придвижило въпроса“, обяви той по време на живото излъчване от МС по Facebook, където той отговаря на зададени му въпроси от граждани и журналисти.

Денков поясни, че днес ще се подпише меморандум с Украйна в сферата на енергетиката. Това ще стане факт при визитата на президента Володомир Зеленски у нас.

По думите му политическата среда е трудна, но министрите му за няколко дни си влезли в работата: „Това, което се опитваме да изградим е екипна работа“.

Премиерът настоя, че в бюджета за 2024 г. ще има увеличение на минималната заплата, но пари за скок на заплатите на полицаите няма да има.

„Не е начинът хората да стоят под прозорците, за да има справедливо разпределение на бюджета. Това зависи от браншовите организации, синдикатите и ресорните министри“, каза той по повод исканото увеличение на заплатите от страна на униформените и припомни, че миналата година е имало повишение и то е било 20%.

Той коментира, че дори и да чуе „сирени“ от полицейски протест под прозорците на МС, няма да се впечатли, тъй като това са възможностите на бюджета.

„Не се обсъжда идеята за въвеждане на прогресивен данък. Целият ни фокус е върху това да се изсветли сивата икономика. Имаме например идея в бюджета – ако не в издадат бележка, до не плащате в заведението. Такава мярка бе приложена Гърция преди години и доведе до положителен резултат. Не само премиерът, а всеки един ще стане от масата в този случай. Доколкото видях, дори ресторантьорите приеха тази идея. Друго предложение е заплатите да се плащат изцяло по банков път“, каза Денков.

Министър-председателят призна, че са се забавили с назначаването на областните управители: „Ще изчакаме още малко, все още се изчакват колегите от ГЕРБ“.

1 час бг

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram