Президентът няма да бърза с връчването на първия мандат: Всеки ден е ценен

Изисква се диалогичност и разум от всички отговорни фактори. За разлика от предишните, 49-то Народно събрание не може да си позволи да не приеме критично важни закони, дори да няма правителство.

Това заяви президентът Румен Радев пред журналисти в „София тех парк“. Държавният глава участва в официалната церемония по подписването на декларация, с която България ще се присъедини към Европейския алианс за батерии.


„Свиках консултациите с парламентарните групи веднага, за да стане ясна тяхната готовност да поемат отговорност за съставяне на правителство, за приемане на бюджет и на приоритетните закони за страната, и най-вече – да имаме яснота за времевата рамка за тези процеси“, каза още той.

„Ако следваме стандартите на конституционната процедура за мандатите и не се състави правителство, депутатите няма да има време да приемат бюджета и важните закони, а и ще опропастим постигнатия дипломатически пробив последните месеци за приемането ни в Шенген още тази година“, допълни той.

Той обясни, че за да може да се навакса и да се приемат поне най-важните закони и решения, парламентът има нужда от време. „Силно се надявам, че този парламент ще постави на първо място интересите на българските граждани и европейската интеграция на нашата страна.“

„Въпросът за първия мандат е важен, но по-важно е държавническото отношение на партиите към политическите проблеми в момента и е важно на къде ще тръгнат тези дни. Това, което тръгнаха да правят – повече диалогичност, търсене на повече пресечни точки и приоритети в името на България. Да, важно е времето за връщане на мандата, но по-важно е тяхната зрялост и отговорност, която да проличи още тези дни“, каза още държавният глава.

Той подчерта, че всеки ден е ценен.

„Внесеният от служебното правителство бюджет е тест за компетентността, държавническото отношение и политическата зрялост на всички партии с амбиции за власт. Много скоро ще проличи тяхната зрялост и политическа компетентност“, допълни той.

Епицентър

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram