Предприемчиви търговци продават бутилка тиня за 10 лева

Соленото Поморийско езеро и лечебната кал изстреляха Поморие в топлистата на най-желаните български курорти. В разгара на лятото малкото градче се пука по шевовете от туристи и свободни места по хотелите трудно се намират. Летовници от близо и далеч буквално се редят на опашка за калните бани. Тъй като местата в базите, които предлагат лечебни процедури, трудно се намират, хората масово се мажат сами на плажа.

Обичайна гледка е край лимана да се разхождат тълпи от туристи, омазани от глава до пети в черна кал. Наоколо се навъртат и предприемчиви търговци, които предлагат да доставят на място бутилка с тиня срещу 10 лева. Алъш-веришът върви на ръба на закона, а пласьорите на кал вещо обясняват, че лековита е само прясно доставената субстанция. Престои ли извън езерото, тя се окислява и се превръща в обикновена безполезна кал.

Науката отдавна е признала, че приказките за вълшебната поморийска кал не са само легенди. Слоят тинеста почва на дъното на лимана лекува всичко – от лумбаго до безплодие. Тайната е в лековитите минерали и сярата, които калта съдържа. Славата на Поморийския лиман отдавна е прекосила границите на родината. Туристи от всички краища на света прииждат всяка година в малкото градче, за да търсят цяр за болежките си. Калните бани и лугата от незапомнени времена са запазена марка на Поморие, а в последните години станаха причина курортът да бъде сочен все по-често като столицата на спа туризма. В наши дни мистериите около вълшебната поморийска кал са тотално разбулени.

„В калта има всичко, от което организмът се нуждае. Нанесени върху кожата, безценните микроелементи и минерали проникват в тялото на човека. Организмът поема само това, от което се нуждае, именно и затова този метод на лечение е уникален по своя механизъм. Не може да се стигне до предозиране“, разясняват лекари.

1 час

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram