Правителството разхлабва мерките за хипермаркетите

Заповедта за пълно затваряне на големите магазини за нехранителни стоки просъществува само три дни. Министърът на икономиката Лъчезар Борисов съобщи днес, че голяма част от търговските обекти ще могат да отворят врати, но при известни ограничения и стриктно спазване на противоепидемичните мерки. Той уточни, че е подписал новите указания за работа след съгласуване със здравния министър. Новината бе посрещната на нож от двете основни сдружения на заведенията, които веднага поискаха локдаунът да бъде отменен и за тях при същите условия като за магазините.  

Както „Сега“ вече писа, много търговски вериги, например хипермаркети за строителни материали, дрехи, спортни стоки, намериха начин да продължат да обслужват клиентите си – чрез временно преграждане и свиване на площите на магазините до под 300 кв. метра,  чрез изнасяне на част от стоката на базари на открито, чрез смесена търговия на принципа „избирате в интернет или по телефона, плащате и получавате покупката на място пред магазина“.https://if-cdn.com/RPzVgcW?v=1&app=1

Сега на практика правителството признава, че тези практики са разумни и могат да се прилагат от всички търговски обекти.  Министърът на икономиката обяви какви са новите правила по време на редовния брифинг на Националния оперативен щаб:

 –  Самостоятелните магазини за нехранителни стоки в търговските центрове, за които има директен достъп от улицата, могат да продължат своята дейност при спазване на санитарно-хигиенните изисквания.

– Магазините с търговска площ над 300 кв м могат да продължат да работят с клиенти, като обособят търговска площ до 300 кв метра с преградни стени, ленти, щандове.

– Извън търговските обекти на открити площи ще може да се извършва търговска дейност също при спазване на всички противоепидемични изисквания.

Търговците реагираха светкавично. Веригата „Практис“ например веднага пусна информация на сайта си, че отцепва 300 кв. м в магазините си, за да може клиентите да разглеждат и пазаруват на място, а не само онлайн.  Освен това компанията обяви промоция – че за купени в хипермаркетите стоки над 100 лева осигурява безплатен транспорт в рамките на същия град  

УЛТИМАТУМ

Облекченията за магазините буквално вбесиха другия сектор, който бе принуден да затвори обектите със заповедта на здравния министър – ресторантьорския. „Властите защитават корпоративните интереси на големите чужди вериги за сметка на малкия и среден семеен бизнес, при новото решение не може да се говори за медицинска логика, а само за защита на чужди икономически и политически интереси“, се казва в гневно писмо на Сдружението на заведенията в България  и Българската асоциация на заведенията, адресирано до правителството. 

Двете браншове обединения поставиха ултиматум:  „или незабавно отваряне на всички фитнеси, танцови школи, дневни и нощни заведения, както и на всички останали бизнеси, като тези с площ над 300 квадратни метра да работят при условията на големите магазини  (с ограничаване на търговските си пространства до 300 кв. м, и възобновяване на работата на заведенията на открито, или затваряне на всичко и изплащане на адекватни компенсации“. 

СЕГА

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram