ПП и ДБ: Ако „хартиената коалиция“ оттегли среднощните си безумия, ще влезем в зала

„Продължаваме промяната“ и „Демократична България“ отговориха на ГЕРБ с контрапредложение – да се създаде временна комисия, която открито в едномесечен срок да обсъди и предложи промени в Изборния кодекс.

ПП и ДБ искат да видят оттеглянето на целия законопроект. „Ако хартиената коалиция оттегли среднощните си безумия, ние още днес ще влезем в зала и може да стартират този дебат отново“, каза Кирил Петков на извънреден брифинг заедно с ДБ, цитиран от БНТ.

„БСП, ГЕРБ и ДПС избраха да отворят Изборния кодекс. Защо имат фиксация на Изборния кодекс? Защото искат реално да направят подмяна на вота на българските граждани, реално да връщат измамите с хартиените бюлетини, да затворят обществения съвет, който ги критикува, искат да превърнат тези машини в прости принтери, да усложнят как българите в чужбина гласуват“, каза той.

Няма да коментирам чувалите с лъжи, които чухме тази сутрин, коментира още Петков обвиненията на Борисов, че се мами с кодовете и флашките на машините и че не иска „машини на Мадуро“, а такива от САЩ.

„МС на партия ГЕРБ избра и гласува тези машини – не Мадуро, а Борисов избра тези машини. ЦИК с председател от квотата на ГЕРБ ги избра“, отговори Петков.

Христо Иванов от своя страна заяви, че са готови да водят разговор, ако се изтегли законопроектът, така че да започнат начисто. „Ако целта е да разговаряме и да търсим решение – това е форматът. Ако целта е – да има параванче, няма да участваме в това нещо“, каза той.

Заяви още, че днес ще внесат предложение за временна комисия, която да се занимае с измененията в Изборния кодекс. Срокът на действие на тази комисия ще е един месец.

ДБ и ПП не отидоха на срещата с ГЕРБ. На срещата се отзоваха БСП, ДПС, „Възраждане“ и „Български възход“.

1 час бг

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram