ПП-ДБ, ДПС и ГЕРБ избраха Десислава Атанасова и Борислав Белазелков за конституционни съдии с деветгодишен мандат

Сглобката наруши решение на Конституционния съд, докато избира свои. КС казва, че мандатът на Белазелков и Атанасова ще е седем години, НС обаче ги командирова за девет. 

Парламентът избра Борислав Белазелков и Десислава Атанасова за конституционни съдии, и то с мандат 9 години.  Само преди по-малко от седмица Конституционният съд обаче каза, че мандатът на сега избраните няма да е девет години, защото той е започнал през ноември 2021-а и февруари 2022-а. 

Въпреки това обаче народните представители гласуваха мандатът на двамата да е девет години. За Белазелков гласуваха „за“ 154 народни представители, а за Атанасова 159 бяха „за“. Белазелков влиза на мястото на Анастас Анастасов чийто мандат изтече през ноември 2021-а, а Атанасова на мястото на Гроздан Илиев, чийто мандат изтече през февруари 2022-а.

След гласуването Корнелия Нинова обяви, че ще пратят питане до КС за мандата на новоизбраните съдии. Атанасова пък благодари на колегите си.

Преди гласуването Костадин Костадинов поиска да се напише, че мандатът ще бъде седем години, но мнозинството от ПП-ДБ, ГЕРБ-СДС и ДПС отхвърли предложението.

Дебатът продължи повече от три часа , като най-активни бяха от „Възраждане“, които имаха свой кандидат за КС – Цвета Рангелова. ИТН и БСП също се включваха с изказвания. От (не)коалицията се ограничиха с няколко реплики, забележки от място или да отговарят, когато се почувстват засегнати. Изказване направи единствено Христо Иванов. 

Маргарита Махаева от „Възраждане“ обяви, че е „много разтревожена от мнението“ на Борислав Белазелков за брака, а именно, че бракът е тайнство, а гражданският брак бил сделка.  Тя била разтревожена и от мнението му по въпроса дали отношението към Истанбулската конвенция можели да се промени. На изслушването казал, че практиката на КС не е 10-те Божи заповеди. Разтревожена била и за мнението му по казуса с австралиеца Джок Полфрийман. Според нея и парламентарната й група такива хора нямали място в КС. Тя попита и какво би станало, ако мнозинството в КС се състои от подобни хора. 

Според Тошко Йорданов изборът на конституционни съдии бил позорен. Десислава Атанасов била директна политическа кандидатура. По-леко щяло да мине, ако бил предложен Радомир Чолаков. При ПП-ДБ било направо „жалка история“ – „пробутват някой, който е оцапан до ушите“. И той попита дали Белазелков е бил член на БКП, а ако не е бил то партията със сигурност му е дала препоръка. На изслушването Белазелков каза, че не е бил член на БКП. От място Хамид Хамид го попита дали бракът на ИТН с ПП-ДБ бил еднополов. „Те се оказаха шавлива булка и ние се разведохме по бързата процедура, но пък вие явно нямате притеснения от това, че булката ви обслужва двама“, отговори Йорданов.

Георги Свиленски от БСП попита третия кандидат Цвета Рангелова за кое място играе. Той обърна внимание и на това, че в проектите на решения пише, че новите конституционни съдии се избират за 9 години, а КС вече каза, че мандатът няма да им е девет години. 

Цончо Ганев от „Възраждане“ обясни, че били длъжни винаги да имат алтернативни кандидатури. Според Костадин Костадинов ще бъде позорно с решение за избор на съдии, да се промени становището на КС.  

Станислав Балабанов от ИТН попита Христо Иванов как за него преди 3 години Атанасова е била „калинка“, а сега се е подписал под нейната кандидатура. „Очаквано се фокусирате върху мен, приемам го. Добре е да коментираме цялата политическа логика на процедурата“, каза Христо Иванов. Според него се чули думи, че КС продължава да се сравнява със съд. „КС се нарича съд, но той е със силна и важна политическа роля“, учило се още в първи курс. Тълкуването на конституцията е юридическа дейност, но не само, опитът натрупан в политическата сцена е релевантен на конституционния. „Конституцията не е текст, който юристи да седнат да тълкуват чисто юридически, тя е жив документ“, каза Иванов. По думите му попълването на Конституционния съд е различно от попълването на регулаторите и особено на институциите в съдебната власт. Той увери избирателите си, че новите текстове в конституцията за регулаторите, щели да ги прилагат много стриктно. 

„Видяхме, че разделянето на два непримирими лагера ни доведе до най-сериозната политическа криза. Излизането от нея ни наложи да променим подхода си. Трябваше да разберем, че отрицанието не може да бъде решение. Преди 3 г. критикувах ГЕРБ за предложените от тях промени в конституцията и стоя зад тези думи. Направихме много усилия през тези три години и не малко от тях бяха усилия на Десислава Атанасова. Смятам, че предложенията са легитимни, те са шанс да продължим да упражняваме нови условия за прилагането на власт. Вчера г-жа Атанасова ми каза: Аз разбирам залога. Вярвам, че като опитен политик тя разбра залога“, каза Иванов. 

По отношение на Цвета Рангелова каза, че в парламента наблюдавал нейната работа и видял, че е добър юрист и е добър законодател и се отличавала от много нейни колеги. 

Тошко Йорданов го репликира, че говорил 17 минути и сигурно в това изказване имало три изречение, останалото било излишна информация от това, което е научил в Юридическия факултет. По повод казаното от Иванов, че „Възраждане“ били неевропейска партия, уточни, че те по-скоро искали ЕС да се преформатира, а нищо чудно след три години да станели партньори на Иванов, който преди казвал, че ще направят санитарен кордон около ДПС да не влязат във властта. След изказването му последва кратка караница от място между Делян Пеевски и Явор Божанков. 

Христо Иванов уточни, че много неща са се променили през последните три години, а в „това да ти бъди съдник Тошко Йорданов имало тежка перверзия“.

„Да не отричаме, че стигнахме до един ръб, след който ни се наложи много неща да преоценяваме. Тезата ми беше, че всички ние трябваше да оставим определен модел на поведение. Не само моята позиция еволюира, но и тяхната“, отговори Иванов.

И Корнелия Нинова се фокусира в изказването си върху Христо Иванов. „Няма нов модел, това е старият модел, създаден от бащата на модела г-н Борисов, който вие сега задълбочихте, доразвихте и  го доведохте до съвършенството – корупцията да е записана в закона. Какво върховенство на закона е да приемете решение, което противоречи на решение на КС, става дума за деветте години“. „Днес КС ще бъде превзет от вътре, защото тези хора ще изпълняват политически поръчки, нямам съмнение как ще реши един казус Десислава Атанасова, ако и се обади Бойко Борисов“, каза Нинова. И според Кристиан Вигенин Атанасова щяла да продължи да вдига телефона на Борисов. „Опитвате се да надхитрите КС преди тълкувателното решение да е влязло в сила, създавате прецедент, който един ден ще се обърне срещу вас“, каза Вигенин.

Източник: Гласове

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram