ПП-ДБ: Ако ГЕРБ-СДС не успеят да съставят правителство, ние ще предложим с втория мандат

Не подкрепяме правителство с мандат или участие на ГЕРБ.

Ако ГЕРБ – СДС не успеят да съставят правителство, ние ще предложим с втория мандат

Това са основните акценти от пресконференцията на лидерите от коалицията ПП – ДБ.

Имаме сериозни проблеми с провеждане на изборите. Имаме пет пъти повече невалидни бюлетини.
Има протоколи, където машинният вот и вотът от секционните комисии се разминават, има подправени протоколи.
Най-притеснителното е, че в 31 РИК едно плюс едно не е равно на две.
Във всички протоколи на РИК има несъответствия.

Тези нарушения и проблеми са описани в писмо, което изпратихме до ЦИК, все още нямаме отговор.

Ще работим по политики с всички български партии в парламента, това обещахме на гражданите.
Трябва да приемем бюджет максимално бързо.
Еврозона и Шенген са приоритет.

Не подкрепяме правителство с мандат или участие на ГЕРБ, започна от името на коалиция ПП – ДБ съпредседателят на ПП Асен Василев. Той посочи, че всички партии в коалицията са взели това решение.

Припомняме: „Каквато и да е цената за партиите, кабинет трябва да бъде излъчен. Нека загубят партиите, но да спечели народът“, каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов на първата пресконференция на партията след вота в неделя.

Още във вторник Националният съвет на ПП взе решение, че няма да подкрепи правителство, предложено от ГЕРБ. Но ще излъчи работна група, която да преговаря по политики. Досега обаче партиите от ДБ запазваха мълчание.

Има проблем с провеждането на изборите, посочи Асен Василев в началото на пресконференцията и даде пример с увеличените невалидни бюлетини.

В 700 от най-рисковите секции само в стотина е имало реално видеонаблюдение, посочиха от коалицията.

Във всички протоколи на РИК-овете едно плюс едно не е равно на две. Във всички има несъответствие, посочи Асен Василев. Неговият извод е, че има системен проблем с провеждането и отчитането на избори в страната.

Има 5 пъти повече невалидни бюлетини – около 45 хиляди при 9 хиляди миналия октомври, казаха от ПП – ДБ. В 17% от секциите (2234 броя) има разминаване между гласовете от машината и вписаното в протоколите. В 2600 СИК мобилните устройства не са предавали на живо броенето на бюлетините. А в 172 от рисковите секции не е имало реално видеонаблюдение.

„По-притеснителното е, че в 303 секции въобще не се е предавало, а в 225 се е предавало с прекъсване и без да се показват бюлетините пред камерата. Има протоколи, където машинният вот и вотът, който е отчетен от СИК, се разминават, и то доста. Има и подправени протоколи“, каза още Василев.

„Да се види защо не се сумират числата в протоколите на СИК и РИК. А там, където не е работило видеонаблюдението – да се отворят чувалите и да се преброят наново бюлетините, за да се гарантира, че всеки един подаден глас е правилно отчетен и правилно преброен. Наясно сме, че тези нарушения няма да променят изборния резултат, но е много важно да се каже, че първата стъпка за живот в нормална европейска държава е да няма такива нарушения, а не само да се казва, че в България е така. Ако искаме да сме нормална европейска държава, трябва да провеждаме честни и нормални избори“, обясни още Василев.

„Обиколихме над 1000 населени места. Това, което е ясно, е, че не успяхме да убединим достатъчно български граждани, че си заслужава да излязат и да гласуват. Ето защо на следващи избори ще обиколим всичките над 3000 населени места в страната“, посочи Асен Василев.

Бившият финансов министър отчете и сериозните нарушения, съпътствали провеждането на изборите. По думите му на вота в неделя невалидните бюлетини са били с пет пъти повече от предишните.

Той каза, че са описали всички проблеми, засечени от тях, в писмо до ЦИК и все още няма отговор.

„Ако искаме да сме нормална европейска държава, трябва да се научим да провеждаме честни и прозрачни избори, в които всеки глас е отчетен“, каза в заключение Василев.

„Когато 60% от българските граждани са избрали да не гласуват, значи имаме още работа. Нашето решение да не подкрепим ГЕРБ е на базата на ценности. Имаме ценностни различия. Но се обединихме, че ще работим по политики с всички български граждани. Като се започне с бюджетът. Бюджетът не трябва да е заложник на разговорите между политическите партии“, каза другият съпредседател на ПП Кирил Петков.

Според него „Шенген може да се случиш още тази година“.

Ако с първия мандат ГЕРБ не успее да формира правителство, ние ще предложим правителство, посочи бившият премиер.

„Ще работим по политики с всички партии, защото обещахме справяне с проблемите. Като се започне с бюджета, който не може да бъде заложник на разговорите и трябва да бъде приет веднага. Нито болниците могат да чакат, нито детските градини, нито пенсионерите, нито бизнесите или младите семейства“, добави Петков.

Не сме орган за реабилитация, нито орган за амнистия, каза на свой ред лидерът на ДСБ Атанас Атанасов, обяснявайки защо няма да подкрепят партията на Бойко Борисов. „Не можем да подкрепим правителство, кадрувано от Бойко Борисов. Аргументите са много – като започнем от Мишо Бирата и минем през Турски поток и т.н.“, посочи той.

Трябва да върнем парламентарната република, каза пък Христо Иванов от ДБ.

Лидерите на партиите в коалицията ПП – ДБ не отговориха на журналистически въпроси, след изявленията, които направиха.

Епицентър.БГ

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram