По чудо няма жертви по поречието на прелялата Стряма

Придошлата от поройните дъждове река Стряма продължава да залива нови селища.

Трилистник е под вода, съобщи кметът на община Марица Димитър Иванов. Водата е нахлула дори и във високите части на селото. Търсим помощ от всички институции да помогнат в бедствието, добави той. Приливната вълна е стигнала селото около 8.30 ч. сутринта. Екипи на общината са евакуирали 40 души, съобщава БНР. Земеделското министерство е осигурило тежка техника за отваряне на диги, за да може водата да се оттече.

Местните посочиха, че тази година от много време насам „Напоителни системи“ не са почистили коритата на своите съоръжения – напоителни и отводнителни канали, и заради това водата много бързо прелива. 

Залята с вода е и аварийната лента в района на 134 км на магистрала „Тракия“ в посока София. По тази причина движението е възможно само в лявата, активна лента, предупредиха от Пловдивската дирекция на полицията. 

Водачите да бъдат внимателни и да се съобразяват с указанията полицейските служители, които са на място.

Частично бедствено положение обявиха от община Калояново в селата Песнопой, Иван Вазов, Горна махала, Долна махала, Черноземен, Ръжево. Огромно количество вода слезе тази нощ от Балкана към селата, разположени по поречието на река Стряма в община Калояново. Дървеният мост на Песнопой е в негодно за ползване състояние, понтонният мост на Иван Вазово е в същото състояние. В Горна махала реката е скъсала дига, водата е тръгнала към Долна махала. Наводнено е част от селото. От домовете си са евакуирани 15 души, половината са настанени в кметството, останалите – при роднини. 

Малко преди обед президентът Румен Радев посети пострадалите от проливните дъждове в петък населени места в Карловско, за да се запознае с щетите. На място Радев разговаря с екипите, които участват във възстановяването на пострадалите села.

През цялата нощ под наблюдение бяха критичните участъци по течението на придошлата река Стряма, която наводни 5 села в Карловско, съобщи БНР. 

Тежките порои, които изляха над 190 литра вода на кв. метър, доведоха до разрушаването на няколко моста, повлякоха по пътя си дървета, автомобили и покъщнина, големи са пораженията по инфраструктурата, все още няма електрозахранване.

Най-сериозно пострадали са селата Каравелово и Богдан, откъдето бяха евакуирани бедстващи, но все още има блокирани хора на втория етаж на къщите и в таванските помещения. Търсят се доброволци да стигнат до блокираните хора, събщи БНТ. 

Вечерта с хеликоптер бяха доставени хранителни продукти, вода и други средства от първа необходимост на засегнати от наводнението и на спасителните екипи – пожарникари, военнослужещи от Сухопътните войски, представители на други институции и доброволци.

Със спирането на валежите се очаква и постепенно спадне на речните води, но тепърва предстои да се направят огледи  и да се прецени как ще действат днес аварийните групи.

В зависимост от обстановката ще бъде направена преценка и дали да бъде поставен временен мост в участъка Богдан – Московец. 

Ще бъде направена проверка дали незаконна сеч е довела до наводненията в Карловско, заяви днес министърът на външните работи Иван Демерджиев. Ще бъде проверено и как е поддържано коритото на река Стряма, както и ремонтът на моста на Каравелово, който пропадна и откъсната селото и съседното Богданово.

ДОБРИЧ

35 сигнала са били подадени на спешния телефон 112 за причинени наводнения от проливните дъждове и през тази нощ в Добрич. Двама души бяха евакуирани от домовете им по улиците „Арда“ и „Ивайло“, те не са пострадали и са настанени при роднини. Осем са сигналите за наводнени къщи в района на бул. „Русия“, информират от Община Добрич. Подаден е сигнал и за паднало дърво в Градския парк.  През нощта е придошла вода от съседното село Богдан, която е препълнила дерето, водата е излязла от коритото си и е наводнила част от паркинга на търговски обект по бул. „Русия“. Към момента водата се е оттекла и е под нивото си.

По неофициални данни количеството на дъжда, измерено от станциите на земеделци в района на областния център, само за два часа снощи, е било от 120 литра на квадратен метър.

В областта през нощта са евакуирани от домовете им над 50 човека.

КОПРИВЩИЦА

Наводненията не подминаха и Копривщица. Там река Тополница и Бяла река излязоха от коритата си и заляха пътя и част от къщите, съобщава БГНЕС. Една от детските градини в града е наводнена. Части от двора, както и мазетата, са под вода. Николай Карагьозов, секретар на община Копривщица, обясни, че отводнителната система не е била в състояние да поеме количествата вода, паднали в региона в петък. 

СЕГА

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram