Почитаме един от 12-те апостоли. Ето кои са имениците днес

Днес почитаме паметта на Св. ап. Яков Алфеев, Св. преп. Андроник и Анастасия.

Св. ап. Яков Алфеев е един от 12-те апостоли – ученици на Иисус Христос, които са били негови най-близки сподвижници и първи са усвоили новото знание, на което Иисус ги е научил.

Някои от най-известните мъдрости са законът за любовта и да търсим още по-упорито връзката с Бога, така както Христос постоянно го е правил като се е молел.

Човек трябва да развива качества като смирение и търпение, защото те помагат изключително много да се справяме в различни сложни житейски ситуации и проблеми.

Иисус изисквал от своите ученици да не съдят останалите, защото всеки си има своя собствена съдба, различна от тази на останалите.

Да се стремим да трупаме повече добродетели и да не допускаме да вършим злини.

Учил ги е за Царството Божие, което принадлежи на добрите, скромните, страдащите, онеправданите. Това е мястото, на което човешките души се завръщат, след като напуснат физическото тяло.

На празника Св. Дух, който се чества една седмица след Възнесение Господне, на Земята се появил Св. Дух, който озарил Христовите апостоли и ученици. Те започнали да говорят различни чужди езици и се разпръснали по целия свят, за да проповядват Словото Божие.

Това се е случило и с Св. ап. Яков Алфеев. Преди да срещне Иисус Христос, Яков бил кръчмар. Заедно с неговия брат Матей тръгват след Христос и стават един от най-преданите му ученици. Те присъстват на Тайната вечеря, стават свидетели на разпъването на Кръста. Срещат се с възкръсналия Христос и се сбогуват с него, когато на Възнесение той напуска Земята завинаги.

Св. ап. Яков напуска Йерусалим и се отправя към Юдея, а по-късно към гр. Едесса – дн. Кюрдистан, където проповядвал, заедно със Св. ап. Андрей Първозвани.

Последните години от своя живот Св. ап. Яков Алфеев проповядвал в Палестина, дн. Газа.

Тръгнал към Египет, където възнамерявал да изнася беседи и проповеди. По пътя е  измъчван и разпънат на кръст. Св. ап. Яков Алфеев става мъченик за Христовата вяра.

Днес имен ден празнуват всички с имената Яков, Яко, Якоб, Жак, Жаклин, Жаклина. 

Източник: Глас нюз

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram