Почина Христо Явашев – Кристо

Напусна ни световно известният художик от български произход Христо Явашев-Кристо. Той почина на 84 години в дома си в Ню Йорк, се казва в публикация във Фейсбук, на общата му страница със съпругата му Жан-Клод.

„Кристо живя по най-пълноценния начин, не само като мечтаеше за това, което изглежда невъзможно, но като го постигаше. Кристо и Жан-Клод обединяваха хората в споделени преживявания по целия свят и създаденото от тях ще живее в нашите сърца и спомени.“ – гласи съобщение от офиса на художника.

Сред най-известните работи на Кристо са опаковането на сградата на Райхстага в Берлин и на най-стария мост в Париж, 38-километровите платнени завеси в Калифорния и платнените портали в нюйоркския Сентръл парк, плаващите кейове в езерото Изео в Италия.

Той имаше намерение да опакова парижката Триумфална арка в 25 хиляди квадратни метра сребристо-син плат. Инсталацията беше планирана за тази есен, но зради пандемията от коронавируса проектът беше отложен за 2021 г. От екипа му заявяват, че идеята ще бъде осъществена в негова памет.

Христо Явашев е роден в Габрово през 1935 г. Произхожда от стар разградски род. Дядо му е академик Анани Явашов, открил руините на древния римски град Абритус. Баща му е Владимир Явашев, инженер, роден в гр. Варна. Майка му Цвета Димитрова, е родом от Солун, дъщеря на македонски търговец. Неговата леля Дора Явашева е съпруга на видния български политик Иван Багрянов. Негови братя са известният актьор Анани Явашев и инж. Стефан Явашев.

news.bg

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram