Политолог: Ротацията все пак ще се случи


Политическият интерес на мнозинството и на партиите е свързан с това да няма нови избори. Това е политическата логика, но в политиката не всичко е подчинено на нея. Има и много емоции, които доста често диктуват дневния ред. Това каза политологът Димитър Ганев в предаването „Тази събота“ по бТВ.

В последните няколко дни са се казали тежки думи от всички страни и това няма как да не породи вълна от последващи отговор. „При наслояване на такъв тип негативни отношения може да се получи ситуация, в която просто вече не можеш да останеш в мнозинство“, коментира политологът.  

Меморандумът е опит за начало на преговорите от страна на ПП-ДБ с ГЕРБ-СДС. Той е направен и предложен за обсъждане не по най-добрия начин, отбеляза Ганев. „ПП-ДБ добре осъзнават, че за оставането в това правителство те трябва да имат нов дневен ред. Този документ е коалиционно споразумение – така изглежда коалиционното споразумение, те просто не искат да се наричат коалиция. Коалиционното споразумение е добра новина, това е стъпка в правилната посока, защото то формулира ясен принцип на взимане на решения, ясна програма. Поради липсата на този документ през първите девет месеца имаше много гафове в комуникационен план“, припомни той.

Спорът за поста външен министър според Ганев е подценяван. „Ако ГЕРБ запази поста, на ПП-ДБ ще им бъде отрязана институционалната комуникация със западните партньори, която е особено важна за тях. ГЕРБ ще имат почти монопол“, коментира политологът.

Според политолога Любомир Стефанов ротацията все пак ще се случи, макар и не на първоначално обявената дата 6 март. Коалицията няма да се разпадне, заяви той.

Той коментира скандалите между политическите лидери от последните седмици. „За съжаление това е поредното сваляне на политическото ниво. Ако приемем, че нивото леко се беше повдигнало, то през последните дни то беше натикано на кота -2, защото емоциите очевидно надделяват. Дълго време те не са си говорили. Хипервентилирани са и търсят начин да освободят напрежението“, обясни Любомир Стефанов./КРОСС/

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram