Петков: Трябват ни експерти с политическа ангажираност


Независимо какъв е шансът този кабинет да мине, ние сме задължени да покажем, че правим максималното, което зависи от нас, във всяка една ситуация. Това каза съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков в предаването „120 минути“ по бТВ.

Към момента единственото ясно име в проектокабинета е това на акад. Денков, заяви той. „Това, което се опитахме да направим като визия и политика, е да кажем: „Трябва да намерим експертите, които са най-добри във всяка от тези области, но ако може приоритетът да са политически лица“, подчерта Петков.

Той определи Божидар Божанов като много добър експерт в електронното управление и едновременно с това ясна политическа фигура на „Демократична България“. „Това за мен е перфектната комбинация – политическа ангажираност, за да не можеш да кажеш: „Аз съм експерт и стоя настрани“ или някакви политически сили да се крият зад теб“, даде пример Петков.

Като най-добър кандидат за финансов министър той определи Асен Василев. „Ако ме питат трябва ли Асен да е министър на финансите, аз бих казал: 100% да“, категоричен бе той.

Драгомир Заков е уважаван и добър експерт в областта на отбраната. „Много харесах работата с него през тези осем месеца. Той беше с най-добрите намерения да помогне в политиките, които ние правихме. Ако акад. Денков дойде и каже: „Какво мислите за г-н Заков като политическа сила, която подкрепя този кабинет?“, аз лично бих казал да“, заяви Петков.

Той обаче подчерта, че когато партията е дала доверие на акад. Денков, това означава той сам да има възможността да избере членовете на своя екип. „Този човек има целия капацитет да лидира. Последното нещо, което е той, е да бъде някой послушен човек на някакви политически лидери. Дори това, че акад. Денков още в първия ден успя да събере всички на масата, освен „Възраждане“, беше някакъв вид победа за всички в този парламент, защото може би такава среща е закъсняла с 60 дни“, каза Петков.

По думите му правителство на малцинството би управлявало много трудно.

„За съжаление, имаме опит в нея. Много е неприятно да нямаш подкрепа и всеки ден да има риск, нестабилност, но пак успяваш да направиш някакви неща, ако си държиш на принципите и не правиш безпринципни уговорки, от които може да си горд“, каза още Петков./КРОСС/ 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram