Петков срещу Борисов: Защо ние за 90 дни трябва да оправяме всичките ви бакии?

Десет години са имали шанс да структурират неща, които да са работещи. Нищо не са направили. В момента гасим пожар след пожар. Навсякъде системата е продънена по начина, по който е била конструирана. Чуваме изказвания от рода на: „За един ден ще реша всичко“. Къде бяхте през последните 10 години? Защо не ги бяхте решили? Защо ние за 90 дни трябва да оправяме всичките ви бакии? Тези въпроси отправи премиерът Кирил Петков към лидера на ГЕРБ Бойко Борисов.

Запретнали сме ръкави и ще ги оправим, но е безумно нагло да се чуват този тип пиарки на гърба на хората. Заради този тип изказвания имаме всички тези спекулативни кризи“, допълни той.

Петков увери, че българското правителство следи много внимателно наличностите на продуктите, за които има твърдения, че могат да станат дефицитни.

Правителството следи много внимателно цените на храните. Тези хранителни продукти, за които се говори, че може да ги няма – ги има. Не се поддавайте на паника и на фейсбук, няма да свършат тези продукти. Това призова премиерът Кирил Петков след огромните опашки, които се извиха в цялата страна в събота заради олио „на промоция“. Имаше сблъсъци, конфликти, а възрастен мъж почина.

Той бе категоричен, че на пазара съществува спекула и, че цените трябва да се качват на база на инфлацията – с няколко процента, а не в пъти.

„Знаем, че цените се покачват, но те трябва да се качват на базата на инфлация, която е под 10%, а не с пъти“, допълни той. Петков призова да не се дава възможност на спекуланти да „ловят риба в мътна вода“.

Кирил Петков благодари на вицепемиера Нинова, която в момента следи отблизо всички цени на храните. „Всички заедно трябва да знаем, че имаме работещо правителство, а ФБ и паниките не трябва да са ежедневие, за да нямаме инциденти като този с олиото в събота“, призова министър-председателят.

Епицентър

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram