Петков пред „Политико“: Кабинетът ще уволни всички назначени от Радев шефове на служби

Правителството „Денков“ планира да уволни назначените от Радев шефове на служби, да промени закона и процедурата по тяхното назначаване, като изземе функциите на държавниа глава да издава указите за тях.

Това става ясно от думите на Кирил Петков в интервю, дадено пред бъркселското изание на „Политико“.

Втората стъпка към реформата на службите ще бъде проверка на всички служители в апарата за сигурност чрез „тестове за почтеност и етичност“, подчертава Кирил Петков

„България трябва да даде приоритет на реформата в своите специални служби и да отстрани подкрепяните от Русия агенти, ако се надява да успее в амбициозните си планове за изкореняване на организираната престъпност и корупцията“.

Това казва съпредседателят на “Продължаваме промяната“ Кирил Петков в интервю за брюкселското издание на “Политико“.

Изданието пише, че в интервю в централата на своята партия в София „43-годишният лидер на „Продължаваме промяната“, която сформира антикорупционен съюз с „Демократична България“, е казал, „че разузнавателните служби отчаяно се нуждаят от реформа“.

Авторът Антоанета Руси отбелязва, че „в хаотичните, често изпълнени с насилие, години след падането на комунизма, агенти от апарата за държавна сигурност на България изиграха огромна роля в създаването на могъща мафия – занимаваща се с изнудване, търговия с наркотици и оръжия – която все още има всепроникваща власт в националната политика и съдебната система. Много от станалите известни апаратчици от Държавна сигурност и мафиоти имаха тесни връзки с Москва“.

Мисля, че има заложени рискове в нашите служби за сигурност, каза Петков. „Искаме да ги реформираме.“

Целта е част от план от седем точки, включващ пътна карта за съдебна и конституционна реформа, който партията на Петков представи на дясноцентристката партия ГЕРБ на бившия премиер Бойко Борисов в петък, която е партньор на антикорупционния алианс в сегашното правителство, встъпило в длъжност на 6 юни, отбелязва „Политико“.

За да се реформират разузнавателните служби, Петков заяви, че първата стъпка е да се промени законът за това кой подписва назначаването на началниците на отделните служби за сигурност. В момента задължението е на президента, понастоящем Румен Радев, който се смята за промосковски настроен. Петков иска то да е в ръцете на парламента.

Кирил Петков иска механизмът да е в ръцете на парламента, а правителството планира да уволни назначените от Радев шефове на служби.

Президентът е описан в интервюто като политик с двусмислена позиция относно мястото на България в НАТО и враждебен към предоставянето на военна помощ на Украйна.

Втората стъпка, според Кирил Петков, е да се направи проверка на всички служители в правоохранителните органи чрез “тестове за почтеност и етичност“.

„Ако можем да направим и двете неща, голяма част от влиянието на Русия ще бъде редуцирано“, коментира той и допълва, че Москва използва „корупцията, за да маневрира във външната си политика“.

„Когато влязохме в битката с корупцията, не знаехме, че ще се борим директно с Москва, но се оказа, че това е една и съща битка.“

Радев реагира с възмущение на идеята, че разузнавателните служби се нуждаят от промяна, като каза, че те вече са “сериозно реформирани“ и обвини партията на Петков, че се поддава на чужд натиск – имайки предвид САЩ и ЕС, припомня “Политико“.

Изданието припомня взривовете в склада за оръжейната компания на ЕМКО, който е вторият пожар в един и същи завод по-малко от година. Поредица от подобни експлозии е изключително чувствителна тема, тъй като Русия е заподозряна, че играе роля в тези саботажи, докато България увеличава доставките на оръжия за Украйна.

„Сигурен съм, че ако руснаците могат да спрат линия за доставки (на оръжия за Украйна), те ще я спрат“, казва Петков.

„Политико“ напомня, че Кирил Петков имаше седеммесечен мандат като министър-председател през 2022 г., когато правителството му експулсира 70 руски дипломати като шпиони.

Изданието допълва, че сега ПП-ДБ се съгласиха да съставят „експертно“ правителство, ръководено от двама ротационни министър-председатели, след като ГЕРБ представи бившия еврокомисар по иновациите Мария Габриел за свой кандидат за премиер.

„Казахме си, добре, това наистина е един от начините за преодоляване на непреодолимата пропаст“, каза Петков и добави, че може да се довери на Габриел в антикорупционния дневен ред, тъй като тя не е била част от българската политика.

И все пак много от поддръжниците на Петков се почувстваха предадени от решението на алианса да работи с ГЕРБ, която е подозирана в злоупотреби, пише „Политико“.

„Нашият стандарт не се е променил. Избираме само хора, които не са били замесени в корупция и хора, в които не виждаме потенциални корупционни рискове“, казва Петков и добави, че партията не прави непоносими компромиси.

Според него друг основен приоритет е реформирането на съдебната система, като процесът вече е започна с уволнението на силно противоречивия главен прокурор Иван Гешев в началото на юни. Но Гешев беше временно сменен със своя заместник Борислав Сарафов, за когото много българи казват, че е също толкова проблематичен, предвид дългата му служба при Гешев и потенциалната му връзка с един от най-известните скандали за изнудване в страната („Осемте джуиджета“).

Неправителствената организация „Правосъдие за всеки“ организира протести с призиви за уволнението на Сарафов с аргумента, че той просто е „заместник“ на статуквото, пише „Политико“. Кирил Петков се присъедини към демонстрацията.

Сега един от най-големите въпроси е дали лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов ще бъде съден по някое от случаите, които се въртят около него. Петков казва, че всичко ще зависи от изчистването на корупцията в съдебната система.

„Не можете да преследвате никого, нито на улицата, нито в парламента, нито в кабинетите на министър-председателите без нормално работеща съдебна система. Освен ако България не изчисти това и няма институционална рамка, ще продължим да водим тези политически битки без краен резултат“, казва Петков.

Епицентър

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram