Петков от Бородянка: България е зад Украйна.Ще кажа на Зеленски, че ще гласуваме за военна подкрепа

От ПП ще гласуваме за военна подкрепа за Украйна, заяви в Украйна премиерът Кирил Петков. Той видя на място разрушенията в Бородянка.

Ако това е цената на мира и руската държава продължава да стреля, искаме ли го този мир, попита риторично той.

Ще кажа на президента Зеленски, че България е зад Украйна, това е цивилизационен избор, посочи той.

Пълен ужас, мирни граждани стават мишени. Не е човешко да останем несъпричастни към такава трагедия„, заяви Петков при пристигането си в украинския град.

Министър-председателят описа една от ужасяващите картини, които е видял – ударен от ракета жилищен блок. При атаката са загинали 133-ма души, каза Петков.

Това просто е необяснимо. Между остатъците от този блок имаше и играчки. Това е ужасът на войната. Ако някой говори, че се стреля само по стратегически обекти… Каква военна операция, когато унищожават апартаменти на мирни граждани и тези хора, без никаква причина, са станали цел? В този град няма нито една военна база, нямало е абсолютно нищо, освен мирно население“, коментира още премиерът.

Не можем да бъдем безучастни. Не може да кажем, че това е украински проблем, някакви хора умират, но това не ни интересува. Вчера ясно заявихме, че следващата седмица в парламента ще гласуваме за военната подкрепа. Ще продължим и хуманитарната. Доколкото знам, би трябвало да имаме мнозинство в НС с тази позиция“, каза още премиерът.

Риториката, която чуваме от няколко месеца, е „Не давайте военна помощ на Украйна, за да има мир по-бързо”. Ако това е цената на мира, ако руската държава продължава да стреля и никой няма възможност да се отбранява, тогава искаме ли го този мир? Можем ли да си легнем спокойно като част от ЕС? Това е позиция, която никой не може да заеме, ако има уважение към нормалния свят. Това не е война между две държави, биещи се за нещо. Имаме държава, към която летят ракети и се взривяват жилищни сгради. Това не е просто битка на Украйна, а цивилизационен избор от коя страна искаме да стоим”, допълни Петков

Доволен съм, че вчерашната стъпка за спирането на руския газ за България не ни изненада. Ние бяхме готови със стратегията още от февруари месец и имахме актернативни източници. Ние няма да плащаме в рубли и няма да плащаме на страни, които не са по договор„,  заяви пред журналисти премиерът Кирил Петков.

„На Зеленски ще кажа, че България няма да бъде безучастна в тази трагедия. Ние ще гласуваме за военната помощ за Украйна. Ще продължим да я подкрепяме. Това не е само техен проблем. Ако руската държава продължава да стреля, искаме ли го този мир?“, зададе въпрос Петков.

Той изрази надежда следващата седмица българският парламент да вземе решение да изпрати военна помощ на Украйна.

Пред медиите Петков направи сравнение на войната в Украйна с Априлското въстание. „Представете си, ако някой беше казал по време на Априлското въстание: „Ами, най-добре е това въстание много бързо да свърши, тези хора да нямат възможност да се защитават, за да има по-бързо мир.“ Това позиция ли е? Нашата история е свързана с примери на хора, които не са се примирили с агресор, който иска да потъпче възможността на едни хора да правят собствения си избор“, каза Петков.

По повод исканията на Русия, свързани с доставките на газ, министър-председателят и даде пример с наемодател, който искал да му се плаща в друга валута и на друг човек.

В момента имаме 114 руски дипломати като част от руската мисия – чудя се тези хора какво правят в България. Добре трябва да се огледа кои са тези хора – те изгониха голяма част от нашите дипломати„, заяви Петков, като намекна, че може би ще има още изгонени руски дипломати.

По думите му „Възраждане“ открито подкрепят Русия и дори не се крият, а по-опасни са тези, които се крият.
Президентът Радев няма да коментирам. Вчерашното му изказване беше неразбиране на ситуацията. Позорната част е идеята, че най-добре да не се помага на Украйна, за да свърши войната по-бързо. Ние сме съгласни Русия да победи, за да ни се махне този проблем от войната„, анализира премиерът думите на Радев.


Българска делегация, ръководена от премиера Кирил Петков, замина на посещение в Украйна. В Киев българският министър-председател ще проведе среща с президента на Украйна Володимир Зеленски, след което двамата ще дадат съвместна пресконференция. В рамките на визитата си премиерът Петков ще разговаря и с украинския си колега Денис Шмигал.

Епицентър

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram