Петков: Колаборацията ни със САЩ е важна, за да имаме голяма инвестиция на батерии

Ds olil

Антикорупцията е и ограничаване на чужди влияния в България, най-вече от Русия, заяви премиерът в речта си на бизнес-закуска, организирана от Американската търговска камара. Снимка БТАИма хора, които са готови да предадат националния си интерес, заяви премиерътПетков: Колаборацията ни със САЩ е важна, за да имаме голяма инвестиция на батерии304 | 19 май 2022 | 10:43Нашата голямата задача е да продължим битката с корупцията. Антикорупцията е и ограничаване на чужди влияния в България, по-точно от Русия, заяви премиерът в речта си на бизнес-закуска, организирана от Американската търговска камара
„Беше нужно да покажем, че има диверсификация и че никой не може да извива ръцете на демократичния свят”. Това каза министър-председателят Кирил Петков по време на бизнес закуска с Американската търговска камара, предаде Нова телевизия. „Ние сме част от една общност – на демократичните държави. В момента имаме безпрецедентна криза, която видях в Украйна от първо лице.Едно е да го гледаш по телевизията, друго е да го видиш с очите си. Невинни хора умират от агресията на един диктатор“, допълни той. „Ние влязохме преди 150 дни с обещанието за антикорупция. Това, което не знаех, е, че всъщност антикорупцията е и ограничаване на чужди влияния върху България, и по-точно от Русия. Едни хора са готови както да предадат националния си интерес, така и да предадат факта, че обществените ресурси трябва да бъдат използвани за обществени нужди.Нашата задача е да продължим битката срещу корупцията, защото тя се оказа по-голяма от националната битка. Тази битка може да бъде загубена ако бъдем отцепени един по един. Това е на ниво Европа, на ниво България-САЩ, на ниво НАТО”, категоричен беше Петков. „Изпълнявахме си всичко по договора, но като политически инструмент бе решено да ни прекъснат газа, за да покажат, че ако не се взимат под внимание едностранните им препоръки, България няма да има газ и това правителство няма да издържи. Беше важно да покажем, че никой не може да извива ръцете на демократичния свят“, категорично заяви премиерът.

„Когато говорим за енергийната сигурност, трябва да мислим мащабно и регионално. Това, че газовите ни връзки могат да захранват Украйна, това, че експортът на ток от Украйна ще намали този към Румъния и ще намали нуждата от газ от Гърция. Има много синергии за спестяване“, обясни той. Премиерът благодари за подкрепата, която страната ни е получила при спрените доставки на газ от Русия. По думите му България е изпълнявала коректно договора си, но „беше решено като политически инструмент да бъде прекъсната (газовата връзка)”. По думите на Петков освен общите военни стратегии на НАТО, страните членки трябва да мислят и за обща логистична стратегия. „Коридорите Юг-Север станаха много по-важни сега, отколкото някога са били в миналото. Да можем да имаме LNG терминали в Гърция и в Турция, да се свързва това с нашата газопреносна система, да отива до всички наши съседки, да имаме път, който да се изгради от пристанищата на Александруполис, да минава през България и да отива чак до Констанца, да имаме влакова връзка, петролопроводи – това са много важни инфраструктурни проекти, които не са се случили до този момент, но трябва да се случат в най-близко бъдеще”, смята премиерът.  „Когато говорим за енергийната сигурност, трябва да мислим мащабно и регионално. Това, че газовите ни връзки могат да захранват Украйна, това, че експортът на ток от Украйна ще намали този към Румъния и ще намали нуждата от газ от Гърция. Има много синергии за спестяване“, обясни той.
„Стана ясно, че освен общата военна стратегия на НАТО, трябва да мислим и за логистична стратегия. Едновременно с това енергийната стратегия на България бе променена в зелената трансформация. Колаборацията ни със САЩ е важна, за да имаме голяма инвестиция на батерии. Ще бъде много голямо и значимо. Ядрените мощности също са важна тема“, каза още Кирил Петков.
Епицентър

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram