Азис: Мерките не отговарят на реалния живот, хората в селата си броят стотинките

През целия преход общините остават зависими от централната изпълнителна власт. Децентрализацията е повече пожелание, отколкото реалност, заяви кметът на Кърджали д-р инж. Хасан Азис пред БНР.

Той открои „галопиращата криза във всички области и въпроси, които не се решават по никакъв начин“ и прогнозира, че идват избори.


Обявените от управляващите мерки не отговарят на реалния живот и са прокризисни, ще предизвикат повече кризи, отколкото тяхното решаване, предупреди Хасан Азис, като допълни, че хората по селата „си броят стотинките“.


Кметът на Кърджали изтъкна, че общините спешно се нуждаят от актуализация на бюджета.

Община Кърджали е първенец у нас с въвеждането на електронна платформа за комуникация с гражданите. Вече са налице промените в няколко общински нормативни акта, поискани пряко от гражданите, каза още кметът в интервю за Програма „Хоризонт“ на БНР тази сутрин.

И поясни: „За всяка община е важно да има комуникация с гражданите по всички възможни канали. Затова през март 2020 г., паралелно със срещите с общинското ръководство, администрация, и общинския съвет, община Кърджали даде още една възможност за активна гражданска комуникация и участва в конкурс по проект „Вход за граждани – Форум гражданско участие за подобряване на обществените консултации в общините“, който се изпълнява с финансовата подкрепа на Исландия, Лихтенщайн и Норвегия, по линия на ФМ на ЕИП. Основната цел на проекта е гражданите да имат по-силно участие в местното управление.
Така община Кърджали стана първата българска община, внедрила иновативна форма за комуникация с гражданите чрез онлайн портал за обществени консултации CONSUL. Тя представлява дигитална платформа за гражданско участие. Платформата е най-широко използваният подобен инструмент в света, въведен за употреба в 130 публични администрации в 35 страни, базиран е на софтуер с отворен код, и носител на редица международни награди“.


Това е и най-големият световен проект за цифрова демокрация, подчерта Азис..
Благодарение на работата на екипа по проекта от общинска администрация, експертите от Форум гражданско участие и Български център за нестопанско право, както и партньорите ни от сдружение „Инициатива за развитие – Кърджали решава“, платформата за онлайн обществени консултации „КЪРДЖАЛИ ЗА ТЕБ“ вече работи. Наред с това, Общински съвет – Кърджали прие Наредба за провеждане на обществените консултации, която дава възможност за тяхното структурирано и качествено организиране – още един признак, по който общината се нарежда сред малкото първенци в България.


„Когато става въпрос за електронен диалог с гражданите, ние търсим комуникация с по-младите, които са много по-активни в интернет пространството, а не се включват в традиционните форми на диалог.
Благодарение на тази платформа имаме и първите резултати: промяна в няколко много важни нормативни акта – за удостояване с почетно звание на гражданин на общината, но и в диалог с младежите на града стигнахме до идеята за нов вид стипендия в Кърджали за младежи–пълни сираци, която също озаглавихме „Кърджали за теб““, разкри още кметът на Кърджали.


Община Кърджали е една от малкото в България, която в последните 15 г. отпуска стипендия на определени граждани – досега давахме едногодишна минимална работна-стипендия за изявени наши ученици, а сега по искане на гражданите чрез онлайн платформата CONSUL разширяваме обхвата на стипендиантите, обяви той..

Д-р Хасан Азис е категоричен: „Един от важните документи, които предстои да бъде обсъден, е Планът за интегрираните развития на общината, като в Платформата гражданите вече дават своите визии за развитие на местните общности. Практиката сочи, че гражданите са активни, когато дефинираме проблеми, които ги касаят пряко.
Вярвам, че с активен диалог заедно можем да градим Кърджали!“

Епицентър

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram