Пеевски 100% сигурен: Нова Конституция – до Коледа

По всичко личи, че конституционната реформа ще приключи до Коледа, въпреки предупрежденията на експерти, че с промените в основния закон не бива да се бърза. Днес пред медиите Делян Пеевски от ДПС отново излезе и заяви, че е 100% сигурен, че тя ще стане факт преди депутатите да излязат във ваканция. На 16 декември (събота) предстои в ресорната комисия на второ четене да бъдат разгледани проектопромените. 

“Преди Коледа на 100% ще приемем и промените в Конституцията, и Бюджет 2024”, увери Пеевски.

Днес стана ясно, че на заседание парламентарните групи на ГЕРБ и ПП-ДБ са се разбрали за парите в бюджета, които ще бъдат заделени за култура, сигурност и здравеопазване.

“За промените в Конституцията се говори постоянно, работните групи се стиковат и през седмицата ще има общ проект какво ще се коригира. За момента няма сериозни спорни текстове в конституцията”, посочи Пеевски.

На второ първо четене минаха конституционните промени миналата седмица. Те бяха подкрепени от 164 народни представители. “За” гласуваха от ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС. “Против” бяха “Възраждане”, ИТН и БСП. 

В проектозакона се предвижда в частта за съдебната власт Висшият съдебен съвет да бъде разделен на два органа – Съдийски съвет и Прокурорски съвет. Първият орган трябва да се състои от 15 членове, сред които председателите на ВКС и ВАС, петима трябва да бъдат избирани от депутатите, а останалите 8 от съдиите. Вторият орган трябва да се състои от 10 членове, сред които и главният прокурор на страната, шестима от членовете трябва да бъдат избирани от парламента, двама от прокурорите и един от следователите. Прокурорският съвет се предвижда да бъде оглавяван от министъра на правосъдието, но без да има право на глас в него.


Другата огромна промяна е свързана в института на главния прокурор. Предвижда се той да има два мандата по 5 години, а освен това му се отнема правото да осъществява надзор за законност и методическо ръководство на прокуратурите.


Вносителите предлагат президентът да може да назначава за служебен министър-председател ръководителите на три от основните институции в страната – председателят на Народното събрание, председателят на Конституционния съд или управителят на БНБ. Освен това се предлага парламентът да не се разпуска, а да продължава своята законодателна дейност до конституирането на новия.


По отношение на регулаторите се предвижда техният избор да се осъществява от Народното събрание чрез изслушване на кандидатите, ограничаване на броя на последователните мандати. Освен това – със закон може да се предвиди решенията за избор да се приемат с квалифицирано мнозинство.


Предвижда се още да се премахне изискването народните представители да са български граждани.

Източник: ФрогНюз

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram