Пеевски: ДПС не приема ограничаване на мандата на кметовете, нямаме нищо против 24 май

ДПС няма да подкрепи предложението на ПП-ДБ за лимит на кметските мандати.

Това обяви народният представител от ДПС Деелян Пеевски пред журналисти по повод конституционните промени, които от ПП-ДБ предложиха и конкретно идеята кметовете имат право на два мандата

„Тази идея изцяло не я приемаме от ДПС и няма да я подкрепим. Не виждаме защо трябва да има ограничение успешни кметове да бъдат само два пъти“, посочи мотивите за решението на ДПС Пеевски.

Попитан дали трябва датата 24 май да влезе в общия проект за гласуване, депутатът каза, че това е дискусионно. Обсъждаме го, принципно, не е решено, ние нямаме против, уточни Пеевски.

На въпрос за предложената промяна от ПП-ДБ по отношение статута на служебния кабинет, Пеевски отговори, че смятат, че предложението е удачно и уточни, че „в момента дискутираме как и по какъв начин и в какъв обхват“.

Във връзка конституционните промени Пеевски каза, че разговарят те да бъдат внесени заедно, „за да достигнем до общи точки“.

Членовете на Висшия съдебен съвет, които се избират от Народното събрание, ще се избират с поне 160 гласа. „По-малко не, в никакъв случай“, категоричен е Пеевски.

Разглеждаме проектите на колегите и смятам, че ще достигнем до общо решение, за да се случи наистина тази промяна в Конституцията, за която говорим, коментира той.

Пеевски посочи, че се надява промяната на Конституцията да бъде реализирана „в максимално бързи срокове“. В срока на комисията със сигурност смятам, че ще успеем, добави Пеевски.

Вчера по време на заседанието на комисията по конституционни въпроси шефът ѝ Радомир Чолаков от ГЕРБ обяви, че трите формации ще внесат общ проект за промяна в основния закон в следващите дни. Съпредседателят на ДБ Христо Иванов даде и краен срок миналата седмица – 31 юли. Все още обаче ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС не са изготвили общ текст.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви тази сутрин, че няма как ГЕРБ да приеме конституционната реформа за кметовете. 

„Аз съм против, защото се избират от народа. Ние нещата сме си ги казали, дотогава има много време“, подчерта Борисов. 

ГЕРБ не могат да отстъпят от мандатността на кметовете. По думите му истинската цел да се търси конституционно мнозинство, е съдебната реформа, казо още Борисов.

Гласове

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram