Парламентът не събра кворум, ГЕРБ не влязоха в залата, от ПП-ДБ ги последваха

Парламентът не събра кворум, ГЕРБ не влязоха в залата.

Парламентът се събира на първо редовно заседание след местните избори. Депутатите обаче не събраха кворум от първия път.

Депутатите от ГЕРБ-СДС не присъстват, ПП-ДБ отказват да се регистрират, а парламентарната група на ДПС провежда съвещание. Регистрираха се едва 73 депутати от общо 240 депутати.

И новия опит за откриване на заседанието беше неуспешен и председателят на парламента Росен Желязков насрочи следващо заседание за утре сутрин.

Имаме заседание на парламентарната група (ПГ) в централата на партията, каза на влизане в Народното събрание председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова, която единствена пристигна с мотива, че  трябва да участва на Председателския съвет.

Днес е първата сряда от месеца и съгласно правилника на Народното събрание парламентарните групи предлагат на ротационен принцип точки в дневния ред, които се разглеждат по същество.

Дневният ред на депутатите включваше няколко законопроекта по предложение на „Възраждане“, БСП и ИТН. Социалистите внесоха промени в закона за социалното осигуряване. От „Възраждане“ имат предложение за промени в Изборния кодекс, а ИТН искат нови правила за свикване на референдум.

От „БСП за България“ предлагат депутатите да обсъдят днес на първо четене изменения в Кодекса за социално осигуряване, от „Има такъв народ“ – промени в Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление, а от „Възраждане“ искат парламентът да разгледа промени в Изборния кодекс, внесени от партията.

В петък се предвижда депутатите да обсъдят ветото на президента Румен Радев върху промени в Закона за енергетиката. Като втора точка парламентът ще разгледа проект на решение за отмяна на предишно решение на 44-ото Народно събрание от 2018 г. и за приемане на проект за инвестиционен разход „Придобиване на основна бойна техника за изграждане на батальонни бойни групи от състава на механизирана бригада“. Предвиден е и редовен парламентарен контрол.

Парламентът да прекрати пълномощията на трима народни представители, които са избрани за кметове на проведените местни избори, предвижда проектопрограмата на Народното събрание (НС) за тази седмица, публикувана на сайта на институцията. Това са Евгения Алексиева от ГЕРБ-СДС, Петър Куленски от „Продължаваме промяната-Демократична България“ и Калин Калапанков от „БСП за България“, които са подали оставки.

Евгения Алексиева беше избрана за кмет на район „Панчарево“ в София. Петър Куленски е новият кмет на Пазаржик, а Калин Калапанков – на Брезово.

Източник: Епицентър

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram