Парламентът гласува в четвъртък оттеглянето на Пламен Николов като кандидат за премиер

Председателският съвет е решил утре Народното събрание да гласува, че отхвърля кандидатурата на Пламен Николов за премиер. Така процедурата ще бъде приключена в парламента.

Това съобщи предсадателят на ПГ на ИБГНИ Мая Манолова, след като напусна срещата, информира БНТ.

„След като чухме експертите на президентството и всички парламентарни групи се обединихме около решението да бъде приключена ясно и недвусмислено конституционната процедура, като бъде внесен проект за решение, който ще бъде гласуван утре в пленарна зала. Който ще отчете и фактическата обстановка, че кандидатът за премиер-министър по лични причини е оттеглил своята номинация“, обясни Мая Манолова.

Тя поясни, че Народното събрание ще гласува „за“. По думите ѝ няма хора, които да настояват някой да бъде избран за премиер министър при положение, че самият той не желае.

„Стигна се до абсурдна ситуация, но може ли Конституцията да предположи, че 24 часа преди гласуването премиерът ще се откаже да бъде премиер“, заяви още Манолова.

Гласуване на проектокабинета на ИТН в парламента все пак ще има. До това единодушно решение стигнаха лидерите на парламентарно представените партии в парламента след консултации с експерти конституционалисти. Ще има и дебати в зала.

От ИТН се притесняваха, че може да изберем Пламен Николов за премиер въпреки неговата воля да си оттегли кандидатурата. Това е в сферата на забавното“, коментира адвокат Николай Хаджигенов от ИБГНИ.

„Председателският съвет реши това, което ние казахме сутринта.

Утре в 9 часа в пленарна зала ще има проект за решение за това, че се приема волеизявлението на премиера Пламен Николов и избора на нов кабинет. Трябва да има акт на парламента. Разбира се, считаме че трябва да се обединим Народното събрание да приеме неговото волеизявление. Така Румен Радев ще може да връчи втория мандат. Няма да гласуваме състав на кабинета, само желанието на Николов да бъде оттеглена неговата кандидатура за премиер„, обясни и лидерът на ПП ГЕРБ Десислава Атанасова.

Правният съветник на президента Емилия Друмева заяви, че Народното събрание трябва само да излезе от кризата и президентът ще чака какво ще реши парламентът.

„Процедурата е в парламента, той е на ход“, каза тя относно ситуацията с мандата, от който се отказа партията ИТН, след като Пламен Николов обяви, че по лични причини оттегля кандидатурата си за премиер.

Очаквайте подробности

Източник: Епицентър

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram