От Пленума на ВСС! Гешев по гръб не пада: Това, което се случва било в резултат на добрата работа на прокуратурата

Това, което се случава било в резултат на добрата работа на прокуратурата. Това са думи на все още главния прокурор Иван Гешев по време на излушването му на заседание на Пленума на ВСС, на което се обсъжда отстраняването му. „Обсъждаме едно бланкетно предложение на правосъдния министър. Бих нарекъл изложението на Рашков едно нищо“, заяви високомерно обвинител №1. Гешев обясни още, че обвиненията срещу него били обида срещу прокуратурата. 

„Бойко Рашков твърди, че аз нарушавам презумпцията за невиновност, а в същото време той от сутрин до вечер говори пред медиите за различни хора, в това число за мен, че са извършили престъпления“, скочи като ужилен главният прокурор. По думите му било лъжа, че не се е явил пред Европейския парламент.

На последното си преди лятната ваканция заседание Пленумът на Висшия съдебен съвет обсъжда искането на служебния правосъден министър за предсрочно прекратяване мандата на главния прокурор Иван Гешев. За първи път ВСС – „правителството на съдебната власт“, обсъжда предсрочното освобождаване на един от тримата първи в съдебната система – при това сезиран от представител на изпълнителната власт. Иван Гешев, който се появи около час по-рано във видимо добро настроение.

Заседанието на Пленума можете да проследите на живо тук.

Преди да започне Пленумът на кадровиците служебният министър на правосъдието Янаки Стоилов заяви пред журналисти, че ще изиска от Висшия съдебен съвет да се произнесе по същество за основанията за освобождаване на главния прокурор. По думите му това изпитание за ВСС и независимостта на членовете му.

 
„Данните и фактите са ясни. За мен колкото по-бързо и ясно приключи тази процедура, толкова по-добре. Защото тя не трябва да създава нестабилност в прокуратурата. Не трябва да се създава впечатление за някакво протакане на нещата, с оглед на други политически развития“, допълни той.

Според него по всеки детайл от доклада трябва да има аргументирано произнасяне.

Преди старта на заседанието активисти от гражданското сдружение БОЕЦ се събраха на тротоара пред съвета със скандирания „Гешев – позор!“, „Гешев – вън!“. Те настояват за неговата оставка и за оставката на ВСС. Засилено е полицейското присъствие около сградата на Висшия съдебен съвет.

https://www.facebook.com/plugins/video.php?height=293&href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2FPravosadieZaVseki%2Fvideos%2F1781592512002052%2F&show_text=false&width=560&t=0

Темата за искането на оставката на главния прокурор Иван Гешев се пренесе и в Народното събрание.

Лидерът на ПГ на „Демократична България“ Христо Иванов заяви от трибуната на парламента, че подкрепя напълно действията на служебния правосъден министър по повод днешното заседание във ВСС, на която се обсъжда започването на процедура за освобождаване на Иван Гешев.

„Нормалният ред е ВСС да разгледа това искане, да се произнесе по него и да отстрани Иван Гешев. Ние смятаме, че единственото нещо, което можем да кажем към ВСС сега е, да осъзнава сериозността на националния интерес, с който борави. И го призоваваме, ако все пак образуват такова производство, то да бъде публично – заради надделяващия обществен интерес и важността на това, което предстои да се случи.

Нека всички да видят с какви аргументи ще бъде взето едно или друго решение. Време е от дълбока конституционна промяна в българското правосъдие и особено по отношение на прокуратурата“, добави Иванов. 

Според него Гешев уронва системно престижа на съдебната власт, като думите му бяха подкрепени изцяло от „Изправи се БГ! Ние идваме!“.

 „Ако искаме да говорим за това кой уронва престижа на съдебната власт, къде е тук разговорът за Лозан Панов, той не урони ли престижа на съдебната власт, той не беше ли и не е ли политически ангажиран, не участва ли в политически форуми, не изнася ли политически доклади,  не участва ли в политически събития, не е ли страна в политическия процес, въпреки изричната забрана е – ето за това имам много доказателства“, не прописна да се включи Данчо Ментата от ДПС. 

Предложението на служебния правосъден министър дойде след доклад на служебния вътрешен министър Бойко Рашков от 14 юли. В него се посочва, че в качеството си на главен прокурор Гешев е допуснал нарушения, които накърняват престижа на съдебната власт.

В мотивите си, които са разписани в „дебела“ папка на 108 страници, Рашков посочва много причини за искането си. Прави впечатление, че всички са добре юридически подплатени. „Налице са данни за престъпления, незачитане и нарушаване на презумпцията за невинност, уронване престижа на съдебната власт“, са трите стълба, на които се позовава вътрешният министър.

Прокуратурата определи като политически акт предложението за оставка. Според говорителя на главния прокурор Сийка Милева това е политически акт, целящ извличането на политически дивиденти и пиар.

Преди днешното заседание Гешев изпрати до Висшия съдебен съвет още прессъобщения и публикации, свързани с дейността на държавното обвинение и поиска те да бъдат добавени към материалите, внесени от правосъдния министър.

За да започне процедура по отстраняването на главния прокурор е необходимо мнозинство от не по-малко от 17 гласа сред висшите магистрати.

Големият въпрос е ще има ли кворум заради отпуските. Следващото заседание, заради лятната ваканция на висшите магистрати, ще е чак през септември.

Източник: Фрог нюз

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram