Отпадат таксите за държавна поръчка за университетите

Отпадат таксите за обучение на студентите в бакалавърските, магистърските и докторантските програми държавна поръчка. Разходите за обучение ще се осигуряват от държавата.

Това съобщи премиерът акад. Николай Денков на брифинг в Министерски съвет.

Таксите за платено обучение за бакалаври, магистри и докторанти обаче остават.

Основната цел е да се подобри достъпът на студенти от малките населени места. Мерки ще има и за стриктно спазване на критериите за качество на образованието. Няма да има умно дете и младеж, което иска да учи и да не го направи, защото трябва да плаща такси, изтъкна Денков.

Той даде пример още, че в 15 други държави също не се плащат такси за бакалавърските програми.

На бюджета годишно сумата се изчислява между 120-150 млн. лв., като средствата са осигурени още от сегашната учебна година за втори семестър, уточни Денков в отговор на въпрос на News.bg. 188 194 студенти ще могат да се възползват от отпадането на таксите, както и малко над 6 000 докторанти.

Теменужка Петкова заяви, че предложението на премиера за отпадане на държавните такси е обсъдено и в рамките на управляващото мнозинство. ГЕРБ-СДС подкрепят стъпката.

След като от началото на 2022 г. в подкрепа на родителите и достъпа до ранно детско развитие детските градини станаха безплатни, от следващата учебната 2024/2025 г. учебниците и познавателните книжки за всички деца и ученици от І до ХІІ клас ще бъдат безплатни. Настоящите мерки са пряко продължение на горните и в подкрепа на борбата с демографската криза, уверяват от МС.

За целта Правителството ще инициира промени в Закона за висшето образование, които ще бъдат качени за обществено обсъждане на strategy.bg днес.

Мярката ще влезе в сила още през тази академична година. В преходните и заключителните разпоредби в законопроекта е заложено заплащаната годишна такса от студентите и докторантите да бъде наполовина от вече утвърдения размер за 2023/2024 г. За целта в едномесечен срок от влизането в сила на промените в Закона за висшето образование от Министерския съвет ще бъдат отпуснати допълнителни средства по бюджетите на държавните висши училища и научните организации, които имат право да провеждат обучение в образователната и научна степен „доктор“, за компенсирането им за намалените приходи от такси. В двумесечен срок от обнародването на промените висшите училища и научни организации трябва да възстановят разликите на тези студенти и докторанти, които са заплатили годишни такси в размер по-голям от половината от вече утвърдения размер за 2023/2024 г.

С промените средствата, които държавните висшите училища досега получаваха като такса от един студент, приет за обучение в местата, които държавата субсидира, ще бъдат включени в рамките на средствата за издръжка, които държавата и досега заплаща. Тези средства ще бъдат увеличени, за да компенсират отпадането таксите.

Предложените промени предвиждат още Академичните съвети на държавните висши училища да продължат да определят размерите на таксите за кандидатстване, но вече няма да се налага да бъдат приемани с решение на Министерския съвет.

news.bg

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram