Около 50 000 деца в България страдат от „родителско отчуждение

На днешния 26 декември, който е и Ден на бащата, пред Министерството на правосъдието ще се проведе протест, организиран от бащи, които са разделени с майките на техните деца, но искат да прекарват повече време с тях. Те настояват за законодателни промени, които биха им позволили да участват активно в живота на своите деца.

Инициативата, наречена „Не на родителското отчуждение, да на споделеното родителство“, има за цел да промени настоящата ситуация, в която майките обикновено получават попечителството над децата при развод.

Една от основните критики към настоящата система е, че няма институция, която да следи изпълнението на съдебните решения относно контактите с децата след развод. В съответствие с наличните статистики, в 96% от случаите на конфликт между родителите съдът обикновено присъжда попечителството на майката, което често води до загуба на контактите между децата и техните бащи.

Слави Несторов, основател на фондацията „Независимост“, коментира проблема в ефира на “Нашият ден” и подчертава в ефира на БНР, че настоящото законодателство не дава възможност на родителите, които са в неравнопоставено положение, да прекарват достатъчно време с децата си. Този проблем поражда „Синдрома на родителското отчуждение“, който може да навреди на емоционалното и психическото здраве на децата.

Източник: Новини бг

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram