Около 40 000 деца не ходят на училище

„Обмислят се варианти, няма крайно решение. Хората трябва да разберат, че има реален проблем. Някои от аргументите, които чувам са нереални“, това заяви Министърът на образованието и науката акад. Николай Денков, пред bTV по повод обсъжданите от ведомството варианти за старт на учебната година.

Акад. Денков е на мнение, че учениците ни изостават заради доста по-кратката учебна година у нас в сравнение с много от останалите държави в Европа.

„Със сигурност тази учебна година ще започне от 15 септември, важно е кога ще завърши и кога ще започне следващата“, уточни той.

„От една страна материалът не е достатъчно добре съобразен с възрастта на децата. Отделно не стига времето за упражнение и развиване на едни други умения, които в нашето училище много липсват – уменията да се изразяваш, да се подготвяш с тези, да влезеш в дебат, да подготвиш презентации. Това изисква време, което няма в нашето училище“, продължи просветният министър.

По думите му до 30 юни е срокът, в който ще се приемат различни предложения за промяна в учебните планове, програми и т.н.

Около 40 000 деца не ходят на училище по думите на акад. Денков.

„Това, което сме обещали и трябва да спазим е да държим заплатата на 125% от средната работна заплата“, каза той по отношение на учителските възнаграждения.

И допълни, че не повече от 0,5% от училищата не са успели да спазват тази финансова рамка.

Евроком

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram