Обсъждат нови мерки срещу войната по пътищата

След тежките катастрофи от последните месеци експерти по пътна безопасност и главният прокурор, ще обсъждат мерки, с които да се сложи край на войната по пътищата.

Това, че сме водещи в Европа се дължи на голяма степен на липсата на институциите. Проблемите тук се дължат на безхаберие – темата не представлява интерес. Когато възникне тежко произшествие, темата представлява интерес от гледна точка на това, че добрата новина е лоша новина. Всяка институция трябва да си върши задълженията по законовите правомощия, разбира се.

Това заяви Иван Гешев, главен прокурор, по време на среща с Института по пътна безопасност, предаде репортер на БГНЕС.

На срещата, организирана от Института за пътна безопасност, се очаква да бъдат представени резултатите от действията на институциите до момента и какво следва оттук нататък.

Пътната безопасност е елемент от националната сигурност. Повече от десет години сме най-опасната страна за движение в ЕС с малки изключения, има заплаха за националната ни сигурност, посочи председателят на УС на Института за пътна безопасност Богдан Милчев.

Като причини той маркира политическата нестабилност, неглижиране от институциите като досаден служебен ангажимент на пътната безопасност, както и нарушената координация между тях. Институциите не си говорят помежду си и жертва сме хората, които се движим по тези пътища, допълни Милчев.

Гешев каза, че взаимодействието между институциите е ключово, както и това между властите. “За прокуратурата е изключително важно да има диалог между институциите. Този проблем с пътната безопасност, в голямата си част според мен може да бъде овладян в средните европейски показатели и стандарти”, посочи той.

Главният прокурор заяви, че като човек, който работи в наказателната сфера “никоя институция не е силна сама. Пътната безопасност зависи от институциите, една институция не може да постигне сама резултат”, категоричен е той.

На 6 септември станаха две тежки катастрофи на автомагистрала „Тракия”. При тях двама души бяха ранени. Млад мъж загина, а други осем са ранени при тежка верижна катастрофа през нощта в София.

Източник: БГНЕС

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram