Обмислят забрана на продажбата на енергийни напитки на деца

Депутати са внесли в НС предложение за промени в Закона за здравето, с което планират да се забрани продажбата на енергийни напитки за лица под 18 години. В предложението е записано още, че забраната важи и за покупки онлайн.

Продавачите вече ще бъдат длъжни да отказват на лица по 18 години продажбата на такъв вид напитки и да изискват лични карти, ако се съмняват във възрастта на купувача.

Въпреки предупрежденията на лекари и експерти, все повече млади хора пият енергийни напитки. В напитките има кофеин, таурин, карнитин и други стимуланти на централната нервна система и те не са подходящи за подрастващи, категорични са експертите.

В страната ни, проблемът с употребата на енергийни напитки, е сериозен. Затова е важно да се предприемат допълнителни регулаторни мерки за намаляване на възможните рискове за здравето на децата.

При консумация на две и повече напитки дневно, поради повишен прием чрез тях на кофеин в съчетание с други съставки със стимулиращ ефект са възможни неблагоприятни въздействия върху организма: повишена нервност, тревожност, тремор, безсъние, главоболие, сърцебиене, дихателни нарушения, ерозивни промени на лигавицата на стомашно-чревния тракт, дехидратация, вследствие на загуба на вода и соли от организма.

Източник: 1 час бг

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram