Обидите на ГЕРБ не били обидни като обидите на БСП

Крайно нелепо сравнение направи водачът на Младежи-ГЕРБ Георг Георгиев между обидните изявления по адрес на българските граждани на премиера Бойко Борисов и депутата от БСП Иво Христов.

Във вторник Георгиев поиска оставката на социалиста от парламента заради негови презрителни констатации за гласоподавателите. „Очарователна е тази българска черта да гласувате за поредния спасител без да знаете въобще какво има вътре като съдържание. Говоря за Слави Трифонов в случая. Както сме го подкарали, нас преди 30 и кусур години ни управляваше Тато, след това дойде Командира, след това Дедо, след това Баце. Следващият пак трябва да бъде някакъв такъв – родителски надзор да осъществява над инфантилното българско население“, заяви Христов в интервю пред bTV.

Ден по-късно в опит да оправдае своя партиен бос, който е използвал обръщения като „тулупи“ и „мисирки“, Георгиев обяви, че ругатните на Борисов били безадресни и винаги следвани от извинение. Докато Христов не само, че не се разкайвал за казаното, но и го поддържал като своя „цялостна формулировка“.

„Обиди и квалификации, които са от такъв характер, който адресира населението по един доста циничен начин, аз в ГЕРБ не съм наблюдавал“, заяви пред bTV Георгиев, който на 28-годишна възраст е зам.-министър на външните работи. След което страшно се оплете в обърканите си обяснения за изявлението на Христов: „От гледна точка на това да се получава едно градиране не само, но и това да не са инцидентни, извадени от контекста твърдения, а начин на говорене, стил, който показва нагласа и мнение, мисля, че в случая са налице. Не говорим за едно изпуснато или извадено от контекст изречение, а за цялостна формулировка, която демонстрира теза, която после е обяснена.“

А накрая обобщи разликата между обидите на Борисов и Христов така: „Едно е, когато има безадресно говорене в някаква посока, друго е, когато то е концентрирано доста сериозно и дори не следва някакво разкаяние.“

ГЕРБ ЗА ЕТИКАТА И МОРАЛА

От парламентарната група на ГЕРБ обявиха, че се солидаризират с позицията на младежката си организация и настояха съпартийците на Иво Христов да се разграничат от него. „Високомерието в политиката и фикцията на определени среди, които си мислят, че са призвани да променят народа, а не да му помагат, е отхвърляне на философията на демократичната система. Това е тоталитарен политически инстинкт, който е нанесъл достатъчно травми на българския народ“, обяви депутатът от ГЕРБ Тома Биков в декларация по темата от парламентарната трибуна. И съобщи, че партията му ще сезира парламентарната комисия по етика за поведението на Христов.

От БСП отговориха с цитат от Борисов: „Когато си обграден от тъпанари, нито може да се прави политика, нито да се говори истината или да се правят реформи.“ Соцдепутатът Драгомир Стойнев попита кога премиерът ще се извини за това свое изявление, както и за вулгарните думи спрямо председателя на Народното събрание Цвета Караянчева. В този момент водещият пленарното заседание Емил Христов от ГЕРБ безцеремонно му спря микрофона.

СЕГА

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram