НС РЕШИ: МС да предоговори Плана за възстановяване в сектор „енергетика“

Народното събрание прие Министерски съвет да предоговори Плана за възстановяване в сектор „енергетика“.

Депутатите първо приеха Проект на решение в Комисията по енергетика, а днес решението бе прието и от депутатите.

Гласуването на целия Проект на решение продължава и към момента.

Депутатите приеха към момента: 

1. Задължава Министерския съвет чрез заместник-министър председателя по управление на европейските средства и министъра на енергетиката в срок до 31.03.2023 г.

да предприеме всички необходими действия и на основание чл. 21 „Изменение на плана за възстановяване и устойчивост“ от Регламент (ЕС) 2021/241 на Европейския парламент и на сьвета от 12 февруари 2021 г., включително и в редакцията му след постигнатото на 14.12.2022 г. политическо споразумение между Съвета и Европейския парламент относно изменения Регламент, въз основа на промяна в обективните обстоятелства, невъзможността на Бьлгария да изпълни поетия ангажимент и с цел постигане на приоритетите на плана REPowerEU да отправи обосновано искане до Комисията, като направи предложение за изменение на Плана за въстановяване и устойчивост на Република Болгария и да постигне съгласие и предварителна положителна оценка от Европейската комисия относно изменение

на Плана за възстановяване и устойчивост на Р Бьлгария в следните раздели:

– в раздел 2.Б. „Зелена Бьлгария“ , 2.Б.1 Нисковъглеродна икономика, реформа 10 – „Декарбонизация на енергийния сектор“ /стр.113/ да отпадне поетият ангажимент за намаляване на въглеродните емисии от производство на електроенергия с 40% до края на 2025 г., вземайки изходните нива от 2019 г. Министерския съвет следва да предприеме такива действия, с които да гарантира привеждането на ангажиментите за декарбонизация (реформа 10 на НПВУ) в съответствие с общоевропейските цели, като се осигури работата на централите на въглища без ограничение поне до 2038 г.

2. Всички текстове от НПВУ и съпътстващите документи и законодателни инициативи, свързани с поетия ангажимент за намаляване на въглеродните емисии от производство на електрически енергия с 40% до края на 2025 г., взимайки изходните нива от 2019 г., отпадат.

3. Във връзка с преговорите Министерският съвет да договори максимално добри условия за Република България в сектор енергетика в съответствие с мерките и вазможностите за финансова подкрепа по Регламент (ЕС) 2021/241 за сьздаване на механизьм за вызстановяване и устойчивост на новия план на EC – REPowerEU.

Евроком

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram