Николай Денков: НАТО е нашето бомбоубежище

Премиерът Николай Денков смята, че защитата на България от евентуална военна заплаха минава не само през подкрепа за българската армия с хора, техника и модернизация, но и интегриране в общите структури на НАТО, защото „НАТО е нашето бомбоубежище днес“.

Така министър-председателят отговори на въпрос за милитаризацията на Черно море.

По думите му тя се случва независимо от това дали искаме, или не искаме, и идва по линия на руската агресия. „В последните 20 дни руски кораби се настаниха във водите, които са наша икономическа зона. Уж в началото за учения, те продължиха за втори период, а сега се чува, че може да има и трети период. Тази милитаризация не върви по линия на НАТО, обратното, идва от изток“, каза Денков.

Допълни, че Украйна е била нападната от Русия именно защото не е била в НАТО, и подчерта, че в това отношение България е много по-защитена, защото една атака срещу България е атака срещу алианса и Русия едва ли би си позволила подобен ход.

Министър-председателят Николай Денков заяви, че очаква много по-активна позиция от служителите на МВР на терен, и се закани, че който не се справя с това, ще трябва да си търси нова работа.

„Трябва ясен знак към служители на МВР, че не просто не трябва да прикриват престъпления, а да работят с хората по места. Затова са назначени и затова им се дават заплати. Увеличението на парите върви с ясен знак, че подобни неща повече няма да се търпят“, коментира премиерът и добави, че министърът на вътрешните работи Калин Стоянов е получил неговата подкрепа за извършването на радикални реформи в системата.

За прокуратурата пък обясни, че се вижда ясно, че законът може да бъде използван и да защитава насилниците. „Хората ясно показаха, че не може повече така. Насилниците трябва да бъдат притиснати с цялата строгост на закона, който от своя страна трябва да защитава жертвите. Насилието не трябва да бъде нормализирано. Това не е нашата държава“, коментира Денков.

Акад. Николай Денков съобщи, че ден преди окончателното приемане на бюджет 2023 г. е бил готов да подаде оставка.

„Аз лично се обадих на политическите лидери в една вторник вечер, когато казах, че ще си подам оставката, ако не се приеме бюджетът. Имах подготвена реч за сряда сутринта. Впоследствие ми се обадиха и казаха: „Да, ще приемем бюджета както трябва“, разказа премиерът.

Думите му хвърлят светлина върху напрежението около приемането на бюджет 2023, когато в комисия от ГЕРБ бламираха почти всички предложения на финансовия министър Асен Василев и го принудиха да не подкрепи собствения си бюджет. След спешна лидерска среща обаче управляващите успяха да постигнат разбирателство за бюджет 2023 г. и той беше приет с малки корекции във вида, в който беше предложен от министъра.

„Ако се види, че не можем да си изпълним управленската програма, ще стане ясно, че няма какво повече да правя тук“, заяви отново готовността си за оставка Николай Денков.

Николай Денков обяви, че скоро предстои и заседание на Съвета за национална сигурност към Министерския съвет, който той председателства. „Когато се опитах да го свикам, с голяма изненада установих, че той няма приети правила за своята дейност. Наложи се първо да ги подготвим, изпратено е предложението до всички институции, след няколко дни очакваме първото заседание“, обясни премиерът. 

Във връзка с прекратяването на концесията на пристанище „Росенец“, което решение прие парламентът, Денков заяви, че не трябва да се създава проблем в работата на намиращата се там рафинерия. „Тя е изключително важна за осигуряване на пазара на горивата. Разговорът там трябва да е как, работейки и използвайки възможностите на дерогацията, да удостоверим, че българските граждани имат ниски цени на горивата“, посочи премиерът.  

Епицентър

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram