Николай Василев приватизира БТК и еврото му е кауза. Министър на НДСВ и Тройната коалиция

Николай Василев е икономист по образование, роден е през 1969 г. във Варна. През 1994 г. завършва икономика в Университета за икономически науки в Будапеща, през 1995 г. получава бакалавърска степен и по бизнес администрация, финанси и икономика в Щатския университет на Ню Йорк, а през 1997 – магистърска степен по международна икономика и финанси в Университета „Брендайс“ (Уолтъм, САЩ) и Университета „Кейо“ (Токио, Япония).

Автор е на три книги – „Енергия“ (2009 г.), „Меню за реформатори“ (2014 г.) и „Кариера или не“ (2018 г., на български, английски и унгарски език). На 51 години, семеен с две дъщери – Виктория и Александра.

От 1999 г. Николай Василев притежава престижната степен CFA (сертифициран финансов аналитик) и е първият българин с тази степен. Член на Управителния съвет на Българската CFA асоциация. Владее английски, унгарски и руски език, има начални познания по френски, немски и японски. От 1996 до 2001 г. работи като инвестиционен банкер. През този период е натрупал богат опит в сферата на инвестициите в световните пазари на акции, като е работил за три мултинационални компании. Бил е старши вицепрезидент в Lazard Capital Markets – Лондон, асоцииран директор на UBS (бившата SBC Warburg Dillon Read) в офисите на компанията в Токио, Ню Йорк и Лондон, данъчен консултант в Coopers & Lybrand – Будапеща.

Николай Василев се завърна в България като част от т.нар. царски юпита през 2001 г. Като е бил дори един от вариантите за министър-председател на правителство на НДСВ. Тогава Василев обаче пое първоначално поста на вицепремиер и миистър на икономиката в правителството на Симеон Сакскобургготски. През 2003 г. обаче е сменен от поста заради конфликт с ДПС заради приватизацията на „Булгартабак“. Василев обаче бе сложен от Сакскобургготски за вицепремиер и министър на транспорта. Успя да приватизира БТК и освен това укрепи авиокомпанията „България ер“, наследник на фалиралата „Балкан“.

В правителството на тройната коалиция Николай Василев зае поста на министър на държавната администрация. Успя да проведе административна реформа, тогава бяха положени и основите на електронните услуги в България. Като министър на администрацията Василев успя да се пребори върху евробанкнотите да бъде изписано „евро“ на български език, въпреки че България все още не е член на еврозоната.

Изключително последователен в своята позиция за бюджетна дисциплина и по-ниски публични разходи – още със статиите си от 1997 г., през двата мандата като министър с различни ресори и до днес. През годините устойчиво защитава идеите за ниски данъци, нулев бюджетен дефицит, намаляване на външния дълг, развитие на капиталовите пазари, приватизация, концесии, намаляване на административните бариери пред бизнеса.

В Тройната коалиция често определян за ястребът, който зорко следи за бюджетната дисциплина и разходването на публични средства и нерядко е спирал желания от различни ресори за увеличаване на разходи, данъчна тежест и др.

Като министър на икономиката негова лична заслуга е признанието за България за функционираща пазарна икономика през 2002 г. (много преди Румъния). През същата година България заема 5-ото място сред 35 държави от Централна и Източна Европа, Балканите и Израел по най-ниско възприятие за корупция. Същата година бележи забележителните над 6% икономически растеж в страната.

Рязкото подобрение в регулаторната рамка след 2001 г. дава силен тласък и на българския капиталов пазар, като българският индекс SOFIX за периода 2001-2007 г. вероятно е най-бързорастящият в света с ръст от над 27 пъти в лева (евро) и към 40 пъти в долари.

Провалът му е приватизацията на Булгартабак, заради която след него си отиват и още двама министри в сложната политическа игра около българския тютюнев холдинг.

В Министерството на икономиката Николай Василев стартира мащабна програма за насърчаване на заетостта сред младите българи – „Българската мечта“. По тази инициатива през 2002 г. над 40 млади хора стартират стажове и работа във водещи мултинационални компании в целия свят. Тази програма и организираните форуми „Кариери“ продължават и до днес, помагайки за професионалната ориентация и старт в кариерата на над 125 000 млади българи.

Лична заслуга на Николай Василев е отхлабването на примката около бизнеса с премахването и опростяването на 177 регулаторни режима.

Негов успех е изваждането на Варненска корабостроителница от несъстоятелност и връщането й към живот през 2003 г.

Като министър на транспорта успя да преведе докрай сложната битка за приватизацията на БТК, която беше от стратегическо значение за либерализирането и модернизирането на телекомуникационния пазар в България и благодарение на която днес се радваме на качествени и достъпни телекомуникационни услуги и най-бързият е евтин интернет в Европа. Успява да подобри управлението на държавните дружества в транспортния сектор и да изведе на печалба Българския морски флот, БТК, дори Български пощи и БДЖ.

Под негово ръководство в Министерството на транспорта се осъществяват концесиите на летищата във Варна и Бургас, а БДЖ получава нови модерни влакове. През 2005 г. 3200 училища получават нови компютри и високоскоростен интернет, с което България заема първо място в целия Европейски съюз по компютризация и бърз и евтин интернет.

Като български министър участва лично в арбитражното дело във Вашингтон срещу „Плама“ и спомага за спечелването от страна на държавата. Искът е за 300 млн. долара.

През 2005 г. е един от основните автори на коалиционното споразумение на правителството с участието на БСП-ДПС-НДСВ.

По време на неговия мандат като министър се провеждат и най-мащабните обучения в държавната администрация – около 225 000 обучения (сред които 60 000 обучения по информационни технологии и 36 000 по английски език – с това говорещите английски език в държавната администрация стават за пръв път повече от тези, говорещи руски). В същото време реализира и най-сериозните съкращения в аднимистрацията и успява да намали бройките на заетите в бюджетната сфера с над 17 000 души.

По време на мандата му като министър на държавната администрация през 2006 г. въвежда в България централизиран конкурс за младши експерти – модерна практика в страните от ЕС за прозрачно и ефективно привличане на млади хора за работа в държавните институции.

През 2009 г. Василев създаде компанията „Експат Капитал“, която е един от най-големите инвестиционни фондове в България.

Василев се счита за добре приет от почти всички партии, които влизат в следващия парламент. Икономическите му разбирания са либерални, застъпник е на максимално свободния пазар. „24 часа“ първи го посочи като фаворит за поста на министър-председател в кабинет на Слави Трифонов.

Автор: „24 часа“

Източник: Гласове

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram