На шест месеца да има проверка за всички, хванати да карат с наркотици

Продължава разследването на причините за катастрофата, станала в нощта срещу сряда в района на Панчарево, при която след удар на три автомобила загина един човек, а 9 бяха ранени. Състоянието на четирима от пострадалите остава тежко. Всичко това се случва на фона на продължаващи засилени проверки от страна на МВР по пътищата в страната. Те обаче няма да дадат очаквания резултат, заяви в ефира на предаването „Още нещо“ Йонко Иванов, който е председател на Съюза на центровете по авто – мото подготовка.

Йонко Иванов обясни, че няма увеличение в броя на загиналите от катастрофи. „Средно около 60-62 човека загиват през август. Тази година са по – малко – около 56. Всичко е регулярно“

Има обаче други данни, върху които управляващите трябва да се замислят, категоричен е Иванов. „В катастрофа при завой всеки пети загива. Всеки четвърти загива при челен удар извън населено място. Около 14% от загиналите се удрят в стълб или в дърво. Никой обаче не си прави труда да обезопаси дърветата по пътя. Ако се направи анализ на всичко това, би могло да се стигне до намаляване на пътнотранспортните произшествия“.

Европейската пътна федерация настоява да се направят по- безопасни пътищата, обясни Йонко Иванов. „През последните две години ние спряхме да ги ремонтираме. Освен това цари анархия по пътищата от гледна точка на организацията на движението“.

С Българско обединение на шофьорите настояваме всички, които са хванати да шофират с наркотици в кръвта, на шест месеца да бъдат проверявани, обясни инструкторът. „На случаен принцип да бъдат изследвани дали продължават да употребяват наркотични вещества. И ако това бъде установено, да се прекратят правата им за управление на автомобил. Никой не обаче не го прави“.

Йонко Иванов и свързаната с него организация настояват също парите от глоби за нарушения по пътищата да влизат в един фонд. „Имаме над 70% събираемост. Това са много пари, а потъват. Има концепция на Агенцията по пътна безопасност за обучението, което настояваме да започва още от детските градини, да преминава през училищата и през автошколите. На всеки 10 години да имаме опреснителни курсове“.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram