На всеки 10 минути у нас някой получава инсулт

В България на всеки 10 минути се случва инсулт, а 5500 от българите, получили инсулт, умират още в болницата, каза в Националния пресклуб на БТА доц. Росен Калпачки, председател на Българското дружество по инсулт.

По думите му България е „на опашката“ по лечение и е рекордьор по заболеваемост и смъртност от инсулт в света.

Последиците от инсулта могат да бъдат тежки за пациента и близките му, каза още той.

Българите умират от инсулт четири пъти по-често в сравнение с гражданите от ЕС.

В страната ни се прилагат четири пъти по-малко тромболизи – метод за лечение на състоянието. В осем български болници се правят над пет процента тромболизи, а в три болници – над 10 процента в случаите на инсулт, посочи доц. Калпачки.

Звената в България, които приемат пострадали от инсулти, са 130, но в малко от тях се правят тромболизи. През 2022 г. пет болници са се отказали да правят тромболизи, показват данни на „Индекс на болниците“ – проект на социологическата агенция „Галъп“.

Всяка година 800 хиляди души в Европа получават инсулт, посочи още доц. Калпачки. За инсулта вече се говори като за лечимо заболяване, а има и убедителни доказателства, че е предотвратим, управляем и лечим, допълни лекарят.

Нужна е превенция, прилагане на съвременни методи за лечение, както и персонализирана рехабилитация и вторична профилактика, добави доц. Калпачки. Повече от 20 години има доказателства, че това е посоката и тенденциите за справяне с инсулт, каза още той.

Ежегодно в страната ни се регистрират над 47 хиляди случая на инсулт, през миналата година са били с две хиляди повече, каза социологът Първан Симеонов от „Галъп“, предаде БТА.

Фрог нюз

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram