Настроенията срещу затворените училища стават революционни

Настроенията срещу затворените училища и продължаващото вече втори месец дистанционно обучение за гимназистите стават почти революционни. Директори апелират за отмяна на заповедта на здравния министър, прогнозирайки образователна катастрофа. Родители пишат петиции за незабавно възстановяване на присъственото обучение за учениците то 5 клас, искат оставки и дори призовават къде на шега, къде наистина „всички да отидем на училище“. На този фон здравното министерство обеща поредна порция тестове за големите ученици, които вече са крайно демотивирани от обучението от разстояние.

Здравният министър Стойчо Кацаров съобщи пред БНР,  че „има сключени договори и предоставени 1.5 милиона теста на системата на образованието“. По думите му още 600 000 теста е трябвало да бъдат получени до петък 27 ноември, но са задържани от митнически контрол и ще бъдат доставени до края на тази седмица. За въпросните 1.5 млн. теста вчера от МОН обясниха, че те вече са разпределени в училищата – до 26 ноември т.г. са изразходени близо 600 000 теста, а станалите 900 000 ще стигнат за изследването на малките ученици до 10 декември т.г. 

Кацаров даде подробности и за най-новата си поръчка. „Вчера подписах договори с компаниите, които са спечелили поръчката, за още 2.7 милиона теста, които са със срок на доставка 9 декември. Т.е. общо от 8 ноември досега са доставени 1.5 млн. и очакваме още над 3 млн. теста. Тези 4.5 млн. теста биха били достатъчни за тестване на всички деца до края на 2021-ва“, изчисли той за пореден път.

Учители, директори, родители и ученици обаче вече изпадат в крайно отчаяние заради дългото дистанционно обучение.

„Намираме се в един ужасен образователен локдаун. Нищо не се случва в електронното обучение поради тоталната липса на интерес и от двете страни. Това ще се отразява дълго във времето и затова всички управляващи трябва да са наясно, че ни очаква тежко бъдеще на образователна основа“, коментира пред Би Ти Ви Диян Стаматов, директор на 119 училище в София и председател на Съюза на работодателите в системата на народната просвета. „Задължително трябва да се върнем присъствено максимално бързо, всеки ден забавяне е катастрофално страшен за всички“, смята той.

Петиция до премиера и до Кирил Петков и Асен Василев от „Продължаваме промяната“ пуснаха и от Национална мрежа за децата. Те настояват за незабавно връщане на учениците в клас и посочват, че създадената от МОН и със съдействието или бездействието на МЗ ситуация с големите ученици, за които няма тестове, е „скандална и абсолютно недопустима“. „Българското образование е задължително и безплатно за всички деца и винаги е било декларирано като основен и надпартиен приоритет на държавата. В момента то не само е дългосрочно неефективно за трета учебна година за голяма част от децата, но се превръща и в дискриминационно и недостъпно по признак социално-икономическо положение, възраст и географска локация“, казват те.

От НМД смятат, че през изминалата половин година системно и умишлено са били пропускани възможности за адекватно обезпечаване на присъствена 2021/2022 г., като вместо това жертва на политически амбиции отново са станали децата. „В същото време мерките за възрастните са закъснели, неефективни и в голямата си степен не се спазват. На фона на учещи онлайн деца, се предприемат държавни мерки за облекчаване на режима за чуждестранни туристи, за да се осигури ски сезона, а ограниченията на зеления сертификат се контролират реално в твърде малък брой публични заведения и прояви“, казват оттам. От организацията виждат и открита дискриминация в разрешаването на частните училища да закупуват със свои средства тестове, за да върнат учениците, докато за държавните остана само опцията за връщане на децата само при условия на зелен сертификат. 

Наблюдаваме неприкрита война в социалните мрежи между МОН и МЗ, които вместо да търсят бързи и адекватни действия в полза на българските деца, не просто бездействат, а изглежда умишлено отказват да бъдат партньори, да поемат отговорност и да работят за реални и ефективни решения. Назначените служебни министри поставиха политическите си кариери и лични интереси пред тези на децата на България и не направиха практически нищо, когато все още имаше шанс учебната година да бъде спасена, а децата да учат присъствено и в безопасна среда, както ВСИЧКИ свои връстници в Европа и голяма част от света“, посочват от НМД.

Докато чака тестове от МЗ, МОН разреши на частните училища сами да закупуват тестове, а на държавните даде възможност да възстановят присъствените занятия при 50% ученици със сертификат. Ефектът от мярката обаче е минимален, а засега други решения не се очертават. От днес има известни облекчения в системата, но предимно за индивидуалните часове и практическите изпити. Повече за актуализираните Насоки за обучение, които са в синхрон с новата заповед на здравния министър, може да се види тук

На ръба

Някои родители са на ръба да предприемат и по-драстични действия. „Последни дни на опити за писане на писма и водене на диалог. Предлагам следващата стъпка да е всички да отидем на училище“, написа на полу на шега Антонина Кенова от Инициативния комитет „За качествена и иновативна образователна система“. Според нея образователният министър е предал децата, тъй като не се е преборил пред здравния министър училищата да не бъдат затваряни. 

СЕГА

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram