Най-много гласове се купуват за преференции. Някои взимат от всички, докарват си по заплата

Най-много гласове се купуват кандидат-депутатите, които разчитат на преференции. Това сочи анализи на служите за сигурност, научи Фрог нюз от свои вътрешни източници. Затова и не случайно по-заможните, както и бизнесмените са поставени в листите на различните партии на по-задни позиции.

Според източниците ни в момента масово се обещават пари, за да се гласува за дадена партия, но на практика по-голямата част от средствата все още не са реално раздадени. Уговорката е  средно по 50 лева на глас, като мизата все очаква да скочи с наближаване на датата на вота.

Допуска се, че тя може дори да надхвърли 100 лева в самия ден на изборите.  Друга тенденция е, че в агитацията с финикийски знаци вече не са включени основно представители на ъндърграунда, както е било досега. Забелязват се само знакови имена, които във времето назад са доказали, че могат да „купят“ голям брой хора  Болшинството са симпатизанти на определена партия или  пък близки на кандидат за депутат, който се надява да спечели именно с преференциален вот.

Любопитното е, че много често при един и същи човек отиват от различни парти и си плащат с уговорката, че те ще са избраниците. Накрая, обаче само един печели. Още по-куриозното е, когато се дават пари от една и съща партия, но за различни преференции. Казват, че предимно ромски фамилии така си си докарват по една заплата за всеки член, а накрая си гласуват за когото си поискат.

Интересно е, че партиите, които имат ресурс, предпочитаха да ангажират по няколко плащачи в регион, така че ако полицията спипа някой от тях, другите да продължат схемата. На последните местни избори това излезе скъпо на организаторите, защото се оказа, че много от купувачите си прибраха парите за себе си, разчитайки, че „колегата“ им ще свърши работа. На много места схемата така се издъни и сочени за фаворити в кметската надпревара останаха извън класацията.   Все още няма данни този модел да е в ход, но по-вероятно е партиите да са взели мерки срещу  „вътрешните“ си крадци.   

Най-големият помощник в купуването на гласове се оказват ченгетата. Те си затварят очите за търговците на управляващите, като в същото време се оказват свръх активни към партийните им опоненти. Нещо повече, за да имат повод да ги арестуват, сами пишат анонимни сигнали или подписани от несъществуващи хора.  

Екип на Фрог нюз

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram