Най-големият производител предупреждава: Кислородът в болниците може да свърши до седмица

Кислородът за нуждите на болниците в битката с пандемията от коронавирус в България може да се изчерпа през следващата седмица.

За това алармира Марин Димитров, изп.-директор на един от най-големите производители на медицински кислород у нас и най-голям доставчик за болниците в страната.

„Ако тенденцията сега върви нагоре и продължат да се увеличават пациентите в болниците у нас, следващата седмица няма да има кислород. При 11 000 души, нуждаещи се от кислород в болниците при предишната ковид вълна, производството на кислород не стигаше и купувахме от Румъния, Турция и Унгария, но те са сега са забранили износа и няма откъде да се купува“, заяви той пред БНР.

Димитров подчерта, че към момента всички доставки се изпълняват и засега се работи на пълен капацитет за производство на медицински кислород.

„Вече поръчките и производството се изравняват. България има капацитет да задоволи нуждите от медицински кислород, но трябва да се забрани износът и да се приоритизират доставките към болниците. Това може държавата да го направи“, посочи още той.

Да се забрани износът на кислород от България – това посочи като единствен изход от ситуацията той.

Епицентър

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram