МС прие пакета от данъчни закони, парламентът ще реши за ДДС за ресторанти и хотели

Министерският съвет прие на извънредно заседание днес пакета от данъчни закони, които ще бъдат изпратени към парламента, така че още този четвъртък да бъдат разгледани в Комисията по бюджет и финанси, съобщи финансовият министър Асен Василев.

Данъчните закони бяха публикувани за обществено обсъждане в края на септември. След това са били взети предвид някои предложения.

„След приемането на данъчните закони ще бъде фиксирана напълно и приходната част на бюджета и парламентът ще може да го приеме преди края на годината”, каза Василев.

Той коментира и ДДС-то за ресторантьорите и хотелиерите.

„Получихме доста предложения от техните организации за това да се въведат постерминали задължително във всички заведения с 2, 3, 4 и 5 звезди. Само най-малките да бъдат освободени. Задължително да се плащат заплатите по банков път в заведения с 2, 3, 4 и 5 звезди. Да има минимални ставки за персонал, които са по-високи от минималната работна заплата и за най-ниско платените длъжности да започват от 1000 лева и да вървят нагоре, което да изсветли трудовите доходи. Ако всичко това бъде прието, тогава 9-те процента ДДС могат да останат като временна мярка, тъй като хазната ще събере повече средства по този начин, отколкото през увеличение на ДДС. Изборът е на парламента – дали да приеме пакета от изсветляване или да приеме 20% ДДС”, заяви Василев.

Той каза, че се предвижда и друга промяна при заведенията. „Всички, които са под 100 000 лева, минават на патентен данък. Техните приходи от данък печалба ще минават към общините, които така или иначе контролират и брой маси и всичко останало. По този начин общините ще имат един допълнителен източник на приход“, обясни още Асен Василев.

Запазва се нулевата ДДС ставка за хляба и брашното до средата на следващата година, както бе одобрена първоначално.

Във връзка с недоволството на събирачите на диворастящи гъби и трюфели, министър Василев подчерта, че е постигнат компромисен текст с тяхно участие, който, по думите му, да изсветли бранша и хазната да си събере напълно вземанията.

Финансовият министър коментира и изборните резултати.

„Хората успяха да изберат кметове, които да работят за подобряването на техния град. В различни градове това са представители на различни политически сили. ПП спечели на балотаж в няколко ключови града – София, Варна, Благоевград, Пазарджик. Това показва, че една голяма част от българските градове са предпочели да променят досегашния си модел на управление”, каза Асен Василев.

Думите на Румен Радев за това, че в правителството липсва доверие между партньорите, Василев коментира така:

„Господин Радев не е в час с политическите процеси в страната. Ако сте наблюдавали последните две седмици, ще видите, че имаше доста голямо напрежение между партиите и всяка партия се бори за нейния електорат и за начина, по който вижда движението на страната напред. Единственото общо е, че гледаме към това да имаме една нормална европейска държава, а не да гледаме на изток към Москва.“

По-късно пресцентърът на МС съобщи още данни за предложените данъчни промени:

Предложено е удължаване на срока на прилагане на намалена ставка на ДДС за ресторантьорски услуги, с което се предоставя възможност на бизнеса както да поддържа конкурентоспособността си, така и да запази работните места в сектора.

Предложено е удължаване на срока за прилагане на нулева ставка на данъка за доставката на хляб и брашно, така че да се смекчи въздействието на високите цени на хляба върху домакинствата, по-специално върху най-уязвимите групи хора.

Като мярка за изсветляване на „сивата“ икономика е предложена възможност получателят по доставка да не заплаща стойността й, когато доставчикът не издаде касова бележка.

Предложени са разпоредби, според които няма да се извършва корекция на ползвания данъчен кредит при бракуване на стока. Това ще става когато лицето е счело, че тя вече е неизползваема в обичайната му икономическа дейност и доброволното я е унищожило или я е продало с ДДС. Също така, ако стоката е била унищожена безвъзвратно.

Предвидени са промени, чрез които се постига съответствие с европейските норми, като се отменя изискването задължени лица, неустановени в ЕС, решили да ползват режима „извън Съюза“, да определят акредитиран представител, за да могат да се регистрират по този режим.

Във връзка с внедряване в Митническата информационна система за внасяне на функционалността за централизирано оформяне при внос е предложено въвеждане на отсрочено плащане на данъка при централизирано оформяне при внос на стоки, като са регламентирани условията за прилагане и отчитане на ДДС.

Предложени са разпоредби, които имат за цел да се позволи на лицата, които не са изпълнили задължението да се регистрират по ЗДДС или да се регистрират в предвидения срок, да начислят дължимия ДДС за извършените облагаеми доставки през периода, когато са били длъжни, но не са били регистрирани по този закон. Идеята е това да се случи чрез издаване на данъчен документ, като по този начин ще се предостави право на данъчен кредит на получателя по доставката.

Законопроектът съдържа и предложения за редактиране на разпоредби във връзка с възникнали затруднения при практическото прилагане на закона.

Източник: Оффнюз

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram