Моряците от „Царевна”: Руснаците се грижеха за нас много добре

Евакуираните разказаха пред медиите, че по кораба има нанесени щети. Сами са излезли от кораба и оттам са посрещнати от войници, които са ги приели много добре, качили са ги на автобус и са ги закарали в хотел в Донецк и оттам – в Ростов на Дон.
Моряците от кораба „Царевна” пристигнаха на родна земя. Те бяха прибрани с правителствения самолет. Машината кацна на Лещите Варна. Близките на моряците ги посрещнаха още на пистата. На летището дойде и министър-председателят Кирил Петков, придружен от министъра на външните работи Теодора Генчовска. 14 български граждани и един гражданин на Украйна, възпитаник на българското военноморско училище, бяха евакуирани от пристанището на Мариупол.  Петима от моряците останаха на борда на кораба по собствено желание, включително капитанът. Трима от тях са български граждани, а двама – украински. Пръв от самолета слезе премиерът Кирил Петков, който явно заради медиите се беше качил в самолета след неговото кацане, но се появи пръв на стълбичката.След него се появиха и моряците, които бяха посрещнати от близките си. „Искам да обявя добрата новина, че нашите моряци са обратно в България. Радвам се, че ги посрещнахме. Сега са със своите семейства живи и здрави. Искам да благодаря на всички, които участваха в координацията – МВнР, всички институции, които бях от тази задача. Сега фокусът ни е към другия кораб – този в Черноморск”, заяви премиерът Кирил Петков. Външният министър Теодора Генчовска увери, че държавата е в постоянна връзка с капитана на „Царевна”.  Капитанът остава на борда, докато самият кораб може да излезе. Той не иска да напусне кораба като един истински капитан, обясни премиерът. Моряците в „Рожен“ също са изявили желание да се евакуират тогава, когато може и корабът да излезе от водите на Черноморск.

„Надяваме се на син коридор като в Черноморск ситуацията не е толкова динамична. Призовавам медиите за коректно отразяване на информацията, защото всяка дезинформация влияе на усилията по евакуацията им. “ – каза Теодора Генчовска.

Тя допълни, че операцията по извеждането на моряците от „Царевна“ е координирана изцяло от българското правителство като не е имало официална комуникация с представители на самообявилата се Донецка народна република. „По никакъв начин не е имало комуникация с т.нар Донецка народна република. Няма как да е имало такава„, подчерта външният министър Теодора Генчовска,

Кирил Петков допълни, че на два пъти е имало възможност за посрещането на моряците от другата страна на оградата на пристанището в Мариупол, но капитанът е преценил, че е опасно.

„Това, че се стигна дотук – това е въпрос на дипломатически разговори и с двете страни – Русия и Украйна, така че ние имахме възможност в зависимостх от това коя страна вземе превес на пристанището, да комуникираме с нея. В случая това беше Русия.“ – каза Петков.
„Имахме директен контакт и с руската, и с украинска страна“, уточни премиерът. „Бяхме в ежедневна комуникация с капитана. Бяхме готови, независимо кой има превес на пристанището… Държахме всички опции отворени, защото най-важното бе да се гарантира здравето на моряците“, каза още Петков. Той не можа да даде подробна информация за евакуацията, защото представлява класифицирана информация.

Най-страшното бяха бомбите и снарядите като на кораба имаше и пробойна.“ – разказа един от моряците.

Евакуираните разказаха пред медиите, че по кораба има нанесени щети. Сами са излезли от кораба и оттам са посрещнати от войници, които са ги приели много добре, качили са ги на автобус и са ги закарали в хотел в Донецк и оттам – в Ростов на Дон. Моряците заявиха, че не са сигурни коя страна са представлявали войниците, които са ги екскортирали, предполагат, че е Русия. „Руснаците ни приеха ни много добре, евакуираха ни и ни закараха в Донецк. Оттам в Ростов на Дон и оттам в Сочи“, каза пред репортери моряк от кораба. Моряците казаха, че имат заснети видеа от премеждията си и някой ден ще ги покажат.
Епицентър

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram