ММС отличи победителите в конкурса „Мисията Доброволец – (НЕ)Възможна“

„Доброволчеството дава възможност на младите хора на България да демонстрират активното си гражданско участие, съпричастност към предизвикателствата на съвременния свят, грижа за другия и умения за споделяне на общочовешки ценности“. Това заяви министърът на младежта и спорта Димитър Илиев по време на церемонията по награждаването на победителите в конкурса „Мисията Доброволец – (НЕ)Възможна“.

Министър Илиев подчерта, че през тази година екипът на ведомството е започнал работа по проектозакон за доброволчеството. Целта му е да се постигне обществено признание на доброволчеството и неговия принос за страната, създаване на благоприятна среда за развитието му и стимули, които да насърчават и подпомагат доброволчеството, като в същото време се отстранят пречките пред доброволческата дейност.

„Вярвам, че усилията ни ще дадат резултати, за да може ползите от доброволческата дейност както за доброволците, така и за всички, които получават помощ и подкрепа от тях, да се мултиплицират“, каза още Илиев.

Изявените български спортисти Йордан Йовчев, Ивет Горанова и Станимира Петрова, както и актьорът Мариан Бачев връчиха наградите в четирите категории – „Доброволец“, „Доброволческа мисия“, „Хуманитарна инициатива“ и „Доброволческа организация“.

Победител в категория „Доброволец“ стана Стела Илиева, която през 2023 г. участва в множество благотворителни кампании, културни и спортни събития. Второто място зае Николай Неделчев – активен доброволец към Младежки дом Русе, а трети се нареди Виктор Цветанов – координатор в Български младежки Червен кръст, отговарящ за екип от над 700 доброволци.

Наградата за „Доброволческа мисия“ отиде при клуб „БМЧК и приятели на Искърското дефиле“, подпомогнал ремонтните дейности  по вътрешната част на най-красивия манастир в Искърското дефиле – Черепишки манастир „Успение Богородично“. В топ 3 място намериха доброволците от Планинско спасяване – област Пазарджик, които участваха активно в събирането и изпращането на хуманитарна помощ за пострадалите от земетресението в Турция и Сирия, и неформална група #Жените_От_Малкия_Град, реализирали редица инициативи, свързани с на правата на жените.

Големият приз за „Хуманитарна инициатива“ спечели Националната асоциация на доброволците в Република България. През 2023 година организацията участва активно в редица бедствени ситуации и произшествия – хуманитарна криза, горски пожари, наводнения, земетресения и др. Наградата за второ място заслужи инициативата „Прави добро, бъди добър и ЦСКА заедно за децата на България“, организирана от Мая Методиева – учител от Враца. Тя локализира стотици деца в неравностойно положение, които не могат да си позволят най-основните ученически пособия. През тази година деца от футболната школа на ЦСКА се включиха активно в събирането на средства и закупуването на раници, оборудвани с абсолютно всички необходими материали за един ученик, с които зарадваха деца от селата около Враца. Третата награда заслужи клуб „БМЧК и приятели на Искърското дефиле“ с инициативата „Да подадем ръка на хора и деца в нужда“. През цялата година доброволците от клуба организираха редица благотворителни инициативи.

Отличията за „Доброволческа организация“ спечелиха Младежки парламент Русе, „БМЧК и приятели на Искърското дефиле“ и Доброволци за рециклиране на пластмаса – София.

Министърът на младежта и спорта Димитър Илиев присъди и три специални приза. За цялостен принос в сферата на доброволчеството бе  отличена Асоциация „Докосни Дъгата“. Наградата за благотворителност в спорта отиде при сдружение „Футбол с кауза“, а специалния приз за изявен младежки доброволец бе връчен на Денислава Колева. Заместник-министърът на младежта и спорта проф. Даниела Дашева благодари на всички доброволци за отдадеността и добрия пример. „Нека правим добри дела отново и утре, и вдругиден. Българинът е добър по душа, затова имаме толкова много доброволци“, подчерта проф. Дашева навръх Международния ден на доброволеца.

В събитието участие взеха още танцов състав ,,Чудесия“, Школата на Балет – Нова – Нова Център, Яна Каменова, Валентина Александрова и Дара Екимова.

Инициативата „Мисията Доброволец – (НЕ)Възможна“ се организира за осма поредна година от ММС по случай 5-и декември, Международния ден на доброволеца. Целта й е популяризирането на добрите практики на изявени млади хора и организации в сферата на доброволчеството.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram