Митов: Днес няма да върнем мандата, утре Изпълнителната комисия на ГЕРБ ще реши точно какво правим

Днес няма да върнем мандата, утре Изпълнителната комисия на ГЕРБ ще реши точно какво да правим. Това каза кандидатът за министър-председател на ГЕРБ – СДС Даниел Митов пред журналисти след заседание на парламентарната група, предаде репортер на Агенция „Фокус“.

„Първо, трябва да кажем следното: ние направихме сериозен, открит опит да призовем партиите, с които имахме намерение да разговаряме, за разговори по отношение на конкретни политики и възможности за съставяне на кабинет, който да поеме отговорността за управлението на страната, в която не е лесна заради пандемията и също така имаме и европейски задължения, които трябва да изпълним“, заяви още Митов.

„Партията „Има такъв народ“ е отказа да води разговор с мотива, че предизборните им ангажименти не включвали никакъв диалог с партиите на статуквото. Искам да им кажа следното. Ние разбира се, уважаваме тяхното мнение, но партиите на статуквото са нещо динамично. Зад тези партии, които са традиционни, които са се утвърдили във времето стоят български избиратели и то много. Отказът от диалог не е политическо поведение, което може да бъде поддържано дълго време. Рискът е да изпадне в ситуация, в която няма стабилно управление. Няма да има предвидим политически процес, няма да е ясно какво да очакват българските граждани в следващите месеци“, изтъкна още Даниел Митов.

По думите му утре има Изпълнителна комисия на ПП ГЕРБ и там ще бъде взето решение по отношение на мандата.

„ГЕРБ е партия с процедури, с ясно разписан подход. Утре сутринта ще вземем решение“, заяви още Митов.

Новите партии през цялото време крещяха срещу задкулисието, а в момента то ги е овладяло всичките, коментира още Даниел Митов.

Той отговори на въпрос дали все пак ГЕРБ – СДС ще предложат кабинет за гласуване в пленарна зала.

„Предполагам, че подобни мнения утре на Изпълнителна комисия могат и да се появят. Не знам какви ще са балансите“, каза още Митов.

Даниел Митов отговори и на въпрос дали на всяка цена ГЕРБ – СДС ще подкрепи предложен кабинет. „Въпросът е какво изобщо ще предлагат. Ние нямаме никаква информация. До момента няма никаква информация какво правят другите партии. Единственото, което знаем, че те си водят някакви задкулисни разговори. Кой с кого ги води, какви имена се предлагат – никой не знае. Те през цялото време крещяха срещу задкулисието, а в момента задкулисието ги овладяло всичките тях“, каза още Митов.

Той даде отговор на въпроса дали има партия, която ГЕРБ – СДС не би подкрепила.
„Категорично съм казвал, че за мен БСП е партията, с която сме идеологически опоненти и която няма как да подкрепяме“, допълни още Митов.

Източник: Епицентър

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram