Министър Демерджиев: Дали сме 10 млн. на наводнените в Карловско

Исканията на пострадалите от наводненията общини в Карловско бяха удоволетворени изцяло. Това заяви служебният вътрешен министър Иван Демерджиев по време на изслушване в парламента. Той уточни, че междуведомствената комисия е била отложена, за да може преди това да се уточни какви точно са нуждите.

Община Марица е получила 208 337 лв, община Калояново – 20 730 лв, община Карлово – 9 940 736 лв. Областният управител на Пловдив е посочил, че към тях има около 2 млн. допълнително похарчени най-вече за почистване. „При следващото заседание на комисията тя ще бъде разгледана и гласувана. Комисията е готова да покрие всички разходи по преодоляване на щетите“, увери министърът.

Демерджиев посочи, че случилото се е огромно бедствие и изтъкна, че е бил там още в първите часове заедно с министрите на МРРБ и на отбраната. Първостепенната задача е била да не се губят човешки животи. „Бяха спасени над 20 човека, чиито живот бе застрашен. Всички дадоха много от себе си, аз ги видях, видях пламъка в очите им, за да няма загубени животи и да говорим само за материални щети“, изтъкна той, благодарейки на всички служби, включили се в спасяването. „На няколко пъти посетих пострадалите райони след като отмина непосредствената опасност за живота на хората, концентрирахме усилията си за преодоляване на материалните щети“, посочи Демерджиев. Той изтъкна, че на място има както тежка техника от първите дни, така и военнослужещи. „Помагат всички сили, които може да отделим. Освен държавата се включиха много граждани и това взаимодействие бе много приятно да се наблюдава, само така може да решаваме такива кризи – държавата и гражданите заедно“, посочи министърът.

Той получи въпрос има ли осигурени фургони за хората, останали без дом и ясно ли е как ще изкарат пострадалите зимата. Демерджиев уточни, че секретарят на комисията по възстановяване и областния управител Ангел Стоев комуникират постоянно, за да знаят хората какви документи да подадат, за да бъдат обезщетени. Шефът на главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ Николай Николов отговаря за координирането на настаняването. „Осигурени са фургони, оборудвани с всичко необходимо. Поканени са хората, някои фургони са заети. Имаме готовност да доставим още фургони ако има желание. Фургоните са нови и изцяло оборудвани, за да се изкара зимният сезон без неудобства“, увери вътрешният министър.

Демерджиев получи редица въпроси, свързани с дървения материал, който бе завлечен в селото след пороя и неговата съдба. Той обаче препрати питанията към ресорните министри. „Нямам отношение към дървения материал и в качеството си на вицепремиер – колегите от МОСВ и земеделието идентифицираха количеството дървесина, то бе сериозно. По техни преценки количеството е по-голямо от нуждите на местното население. Бе преценено то да се съхрани, да се предостави на местното население според заявките, а след това да се прецени какво да се прави с останалото количество“, отбеляза той и отново напомни, че повече конкретика може да се получи от други министри.

1 час бг

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram