Министърът на отбраната: Тайнственият самолет, навлязъл в България, е бил квалифициран като потенциален ренегат


Скандалът със самолета нарушител, преминал през няколко държави и кацнал в България бе повод за коментар днес от военния министър в кулоарите на парламента.

Драгомир Заков обясни още, че още при излитането на самолета от Румъния и прелитането над Румъния, Унгария, Сърбия и България, той е бил следен от Центъра за наблюдение на въздушното пространство на НАТО и своевременно е подавана точна информация към българските ВВС. Той обясни и при какви случаи могат да се предприемат активни действия срещу нарушител във въздушното ни пространство.

„Ако се прецени, че той може да застраши военната, гражданската и обществена инфраструктура, то този самолет се обявява за ренегат, вдигат се самолети изтребители-прехващачи, задейства се ПВО-системата и ако не се подчини на командата, този ренегат се унищожава“.

В случая обаче е преценено, че този самолет е малък и е квалифициран като потенциален ренегат.

„Не е необходимо задължително да има изтребители, които да придружават този самолет през цялото време. Българските системи, българските радари, българската ПВО защита е достатъчна, за да следи подобен самолет, който не представлява заплаха. Той може да бъде потенциална заплаха, но не е бил заплаха през цялото време. Тогава когато имахме преценка, че може би трябва да вдигнем изтребител във въздуха, ние го направихме. В много тежки атмосферни условия, наистина много тежки. Беше направена съответния полет. Беше направено наблюдение. Самолетът се върна обратно в „Граф Игнатиево“ почти преди начало на буря“, каза Заков. Дали самолетът е шпионски, трябва да установи следствието, каза още министърът на отбраната.

В отговор на въпрос, че самолетът е придружаван от изтребители в други държави, през които е прелетял, министърът обясни, че в другите държави става въпрос за светлата част на денонощието, а в България – за тъмната част от денонощието с буря в тази част на страната. „В такава ситуация този самолет е летял на много ниска височина, за да избегне бурята“, отбеляза Заков. „Представете си изтребител, който лети на такава височина с бавна скорост. Аз бих искал да видя този изтребител и този пилот, който ще успее да го направи“, допълни той пред журналисти.

„Тогава, когато вече имахме преценка, че може би трябва да вдигнем изтребител във въздуха, ние го направихме, в много тежки атмосферни условия“, посочи Заков. Той допълни, че е било направено наблюдение и самолетът се е върнал в Граф Игнатиево преди начало на буря. Министърът отбеляза, че това е бил изключително рисков полет. Пилотът, който излетя, рискува живота си, но си свърши работата. „Така че аз не мога да приема самозвани експерти да хвърлят кал върху хора, които си вършат работата“, коментира Драгомир Заков./КРОСС/

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram