Мертен: Стратегическото партньорство между България и САЩ е по-силно от всякога

Партньорството между България и САЩ е по-силно от всякога, заяви посланикът на САЩ в България Кенет Мертен по време на първата си лекция у нас. Събитието беше организирано от Атлантическия клуб в България, чийто президент е бившият външен министър Соломон Паси.

 „Историята между САЩ и България продължава да се развива и днес. Убеден съм, че главите, които пишем сега и в бъдеще, ще бъдат най-добрите и най-интересните в нашата история. Нашето стратегическо партньорство е по-силно от всякога с повече от 2 млрд. в двустранна търговия с постоянно разширяващи се връзки в различни сектори – търговския, културния, гражданския и публичния сектор”. Това заяви американският посланик в България Кенет Мертен пред Атлантическия клуб, цитиран от NOVA.

„Аплодирам силните сигнали, които българското правителство изпраща във връзка с укрепването на връзките си с ЕС“, каза той.

„Двустранната търговия между България и САЩ започва да възстановява“, каза американският дипломат.

В началото на речта си американският посланик спомена за американския журналист Джанюариъс Макгахан и за Джон Атанасов – живите връзки между България и САЩ. Атанасов е честван като баща на съвременния компютър. А Макгахан събира международна подкрепа за Априлското въстание. Той е американски журналист, работил през 1886 г за в. „Таймс”.

Посланик Мертен посочи, че връзките в различните сектори между двете страни постоянно се разширяват, а освен това тази година се отбелязват 120 години дипломатически отношения между България и САЩ. 

Гласове

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram