Медици от спешните центрове излизат на национален протест

Национален протест на лекари, медицински сестри, фелдшери, шофьори на линейки и санитари от центровете за спешна медицинска помощ от цялата страна ще се проведе на 19 октомври от 11 ч. Това съобщи Милена Атанасова, заместник-председател на синдикат „Защита“, които са организатори на протеста.

Поводът за недоволството е свързан с ниските трудови възнаграждения, които получават медиците.

Министерският съвет взе решение да отпусне допълнителни разходи в размер на 9,8 млн. лв. по бюджета на Министерството на здравеопазването за тази година. Тогава служебният здравен министър Асен Меджидиев посочи, че до края на годината на медиците от спешните медицински центрове ще бъде отпуснато допълнително възнаграждение между 600 и 150 лв. в зависимост от длъжността, но те са само за 3 месеца, уточни Милена Атанасова.

„Ние питаме кое постановление на Министерски съвет изпълняваме. Това, което казва, че минималната заплата трябва да достигне договорената, или ще бъде допълнително подпомагане само за 3 месеца. Другото недоразумение, което е абсолютно посегателство и несправедливост, е разпределението на заплатите. Шофьорът на линейката и парамедикът получават пари колкото санитаря, а фелдшерът изобщо не фигурира като длъжност дори“, отбеляза Милена Атанасова.

Декларации са отправени до всички, които предстои да влязат в Народното събрание на 19 октомври.

„Нашата съдба е върпос на държавна политика. За разлика от болниците, които генерират свои приходи, ни сме изцяло на държавна издръжка.“

Радио Стара Загора

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram